Aanpak Ring Zuid roept op: pak van maart tot september 2024 niet de auto

Zo moet het er na de werkzaamheden uitzien
Zo moet het er na de werkzaamheden uitzien © Groningen Bereikbaar
In september 2024 is het zover: auto's kunnen dan over de nieuwe zuidelijke ringweg in Groningen rijden. Maar eerst moet het nieuwe Julianaplein aangesloten worden op de A28, de N7, het Vrijheidsplein en het Europaplein. En dat levert vanaf 22 maart vijf maanden verkeershinder op. Om 'ernstige verkeershinder' te voorkomen, moeten er flink minder auto's gaan rijden, zegt projectbureau Aanpak Ring Zuid.
Om alles te kunnen laten doorstromen, is het nodig dat er tachtigduizend minder auto's gaan rijden. Dat is twintig procent minder dan wat er nu rijdt. 'Lukt dit niet, dan loopt het verkeer gegarandeerd vast', laat Groningen Bereikbaar weten. Daarom een dringende oproep aan de weggebruiker om de auto zo veel mogelijk thuis te laten staan en in plaats daarvan met de fiets of het openbaar vervoer te reizen.

Hulp van bedrijven

Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid gaan in gesprek met ondernemers in Groningen, zodat die samen met hun werknemers gaan kijken naar andere manieren om op het werk te komen.

Werkzaamheden blijven

Na september 2024 zijn de werkzaamheden nog niet klaar, maar zullen de meeste mensen er minder last van hebben. Het gaat voornamelijk om werkzaamheden naast of buiten de ring. Er worden dan bijvoorbeeld wegen afgebroken die niet meer nodig zijn.