11,5 miljoen voor openbaar onderwijs

GRONINGEN - De gemeenteraad van Groningen heeft woensdagavond unaniem besloten om alsnog 11,5 miljoen Euro over te maken aan het openbaar onderwijs in de stad. Daarmee komt een eind aan een twee jaar durende strijd tussen de stad Groningen en O2G2, de organisatie van alle openbare scholen in Groningen.
Wel wil de raad nog een onderzoek dat moet duidelijk maken hoe het bij de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs zo fout heeft kunnen gaan. Een commissie gaat nu aan de slag om te kijken of er een raadsonderzoek of een raadsenquête moet komen. Dat laatste is een heel zwaar middel waarbij mensen onder ede kunnen worden gehoord. Onderwijswethouder Pastoor liet na het debat weten vervolgonderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.
Het gedoe over geld voor het openbaar onderwijs loopt al vanaf 2010. Vlak na de verzelfstandigd meldde de organisatie zich al bij de gemeente met de boodschap dat ze te weinig geld hadden meegekregen. Aanvankelijk gaf wethouder Pastoor geen strobreed toe, maar twee onderzoeksrapporten later ging ze dus alsnog overstag.

Gelijkschakeling

Er bestaat nog een mogelijk dat de strop voor de gemeente Groningen nog groter wordt dan de 11,5 miljoen euro. Volgens landelijke wetgeving moet iedere euro die besteed wordt aan het openbaar onderwijs namelijk ook naar het bijzonder onderwijs. Wethouder Pastoor zegt met het bijzonder onderwijs in gesprek te gaan om te kijken of dit ook anders kan. CDA en de ChristenUnie reageerden teleurgesteld op dit standpunt. Afgelopen zomer betoogde de wethouder nog dat het bijzonder onderwijs sowieso geld zou krijgen. Maar een meerderheid van de gemeenteraad had daarvan eerder al aangegeven daar niet mee akkoord te gaan.