10.000 euro subsidie nu ook beschikbaar op meer plekken in Het Hogeland

De subsidiewachtrij voor het gemeentehuis in Winsum vorig jaar
De subsidiewachtrij voor het gemeentehuis in Winsum vorig jaar © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het kabinet breidt de subsidieregeling Verduurzaming en Verbetering Groningen uit. Daardoor kunnen straks meer inwoners van de gemeente Het Hogeland de 10.000 euro subsidie aanvragen.
De subsidieregeling is bedoeld voor woningeigenaren die geen onderdeel zijn van het versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen. Met het geld kunnen woningeigenaren hun woning verduurzamen.
Tot voor kort konden niet alle inwoners van Het Hogeland aanspraak maken op de regeling, tot grote frustratie van wethouder Mariette de Visser. 'Inwoners vielen eerst buiten de boot, terwijl hun situatie niet anders is dan die van iemand in bijvoorbeeld Zuidwolde.'
Met de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie in de hand, wist De Visser Den Haag alsnog te overtuigen.

De aanhouder wint

De wethouder sprak naar eigen zeggen geregeld gefrustreerde inwoners over de ongelijkheid. 'Telkens was de boodschap dat ze zich bewust zijn van deze ongelijke situatie en dat we als gemeente elke kans moesten aangrijpen om bij staatsecretaris Hans Vijlbrief te zoeken naar een oplossing.'
Tot op heden waren die pogingen zonder succes, tot nu. Het kabinet besloot de regeling uit te breiden met 28 postcodegebieden. Daardoor is de regeling nu ook van toepassing in Lauwersoog, Niekerk, Ulrum en Zoutkamp. Dat betekent dat zo’n 15.000 extra adressen in de provincie in aanmerking komen voor de subsidie van 10.000 euro.

Niet meer in de wachtrij

Net als bij de eerdere aanvraagronde, is de uitvoering wederom geregeld via het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). De verwachting is dat de subsidie vanaf volgende maand aangevraagd kan worden. Of dat weer via een online wachtrij gaat is nog niet bekend.
In januari vorig jaar werd de regeling al opengesteld voor inwoners van het aardbevingsgebied. Vooraf was al duidelijk dat er niet genoeg geld in de pot zat voor alle inwoners van het gebied. Op de dag dat de regeling werd opengesteld, stonden duizenden Groningers digitaal en fysiek in de rij om de subsidie aan te vragen. Honderden aanvragers stonden uren in de vrieskou in de rij en vielen uiteindelijk alsnog buiten de boot.
De directeur van SNN, Marjan Dol, bood later haar excuses aan voor de gang van zaken. Het nieuwe kabinet trok vervolgens nog eens 250 miljoen euro uit voor de subsidieregeling.
Later dat jaar, op 6 juli, begon er een nieuwe ronde, waarin geleerd was van die eerste keer. Toen was er wel voldoende geld en tijd gecreëerd om subsidie aan te vragen, namelijk tot en met 31 december 2025. Zo wil SNN dat er geen wachtrij meer ontstaat.
Inmiddels hebben ongeveer 51.000 Groningers hun aanvraag gedaan, van de in totaal 56.000 rechthebbenden.