Justitie laat camera's plaatsen in Oost-Groningen in strijd tegen bendegeweld

Beveiligingscamera's in Groningen
Beveiligingscamera's in Groningen © ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media
In Oude Pekela en Beerta zijn camera's geplaatst in de strijd tegen het bendegeweld in Oost-Groningen en Stad. Dat is gebeurd in opdracht van het Openbaar Ministerie.
In Oude Pekela staat een grote camera in de Feiko Clockstraat. Die is gericht op de nagelstudio en kapper, waar 19 september een bom ontplofte en op de ruiten werd geschoten. In de nabijgelegen Veerstraat staat ook een camera. Daar wonen de verhuurders van het pand van de ontploffing.
In Beerta gaat het om een appartementencomplex, dat eigendom is van een inwoonster van Oude Pekela.
De camera's zijn door justitie in samenspraak met de politie geplaatst, in het kader van het onderzoek naar de geweldexplosie van de laatste maanden in Oude Pekela, Winschoten en Groningen.

Begrip van inwoners

Burgemeester Jaap Kuin van Pekela is blij met deze maatregel. 'De dreiging is dusdanig dat het nodig is dit middel in te zetten.'
De omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd. 'Eerst was er een beetje een schrikreactie. Mensen worden even weer op de feiten gedrukt. Toch zijn ze goed te spreken over dat alles in het werk wordt gezet om hun veiligheid te garanderen. Er waren wel vragen over de privacy. Ook daar hebben de mensen gezien de omstandigheden begrip voor', zegt Kuin.

Niet heel Pekela vol camera's

Hij liet kort na de aanslag in de Feiko Clockstraat weten dat niet heel Pekela vol gezet kan worden met camera's. 'Dit is toch anders. Het gaat hier niet zozeer om beveiligingscamera's', maakt Kuin duidelijk.
'Het zijn echt camera's die op de opsporing zijn gericht. Het is ook een beslissing van het Openbaar Ministerie en de politie. Alleen zij kunnen de beelden bekijken. Wij staan daar als gemeente buiten.'

Vloeit voort uit onderzoek

Het Openbaar Ministerie zegt met het oog op de opsporing geen verdere toelichting te kunnen geven. Dit is de enige verklaring die wordt gegeven: 'De beslissing om deze camera’s te plaatsen vloeit voort uit het onderzoek naar een reeks geweldsincidenten die de afgelopen tijd in Oost-Groningen heeft plaatsgevonden.'
Eerder deze week werden twee jonge Tilburgers aangehouden als verdachten van de bomaanslag bij een gameshop in Winschoten.