Commissie komt met langverwacht advies: álle huizen in aardbevingsgebied veilig en duurzaam

Conclusie: onaanvaardbare verschillen

Schadeherstel
- Elke bewoner heeft recht op een schadevrij huis. Onderzoek naar de oorzaak van de schade moet stoppen; het is namelijk lastig om te beoordelen of schade door aardbevingen komt. Daarom moet alle schade worden hersteld, wat de oorzaak ook is.
- Schade moet zoveel mogelijk in natura worden hersteld. Dat betekent dat bewoners geen geld krijgen, maar dat er een aannemer komt om de schade daadwerkelijk te herstellen. Dat zorgt ervoor dat iedereen op hetzelfde uitkomt: een schadevrij huis.
- Houd de vaste vergoeding zo laag mogelijk. Nu kunnen bewoners 5.000 euro krijgen bij kleine schade. Dat zorgt voor verschil: een bewoner die voor een paar honderd euro schade heeft, krijgt bij deze regeling immers net zoveel geld als een bewoner die voor duizenden euro's schade heeft.
Versterking
- Elke bewoner heeft recht op een veilig huis. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) moet met elke bewoner in gesprek over de benodigde versterking.
- De NCG moet op zoek gaan naar huizen in het aardbevingsgebied die niet op de lijst staan voor versterking, maar mogelijk wel een veiligheidsrisico lopen.
Verduurzaming
- Elke bewoner moet de mogelijkheid krijgen om het huis te verduurzamen. Dat kan naar het niveau aardgasvrij-gereed. Dat betekent dat het huis goed genoeg geïsoleerd moet zijn om uiteindelijk van het gas af te kunnen, bijvoorbeeld door het isoleren van muren, vloer en het dak.
- Verduurzaming moet zoveel mogelijk gelijktijdig met de versterking meegenomen worden. Huizen die al versterkt zijn, kunnen achteraf nog verduurzaamd worden.
- Dit moet kunnen zonder eigen bijdrage van bewoners.

‘Aanpak duurt minstens een decennium'
De prioriteit moet liggen bij de zwaarst getroffen en kwetsbare gebieden
