Burgemeester sluit drie drugspanden in Oude Pekela

Een hennepplant
Een hennepplant © Pexels CC
Burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela heeft drie drugspanden gesloten in Oude Pekela. Het gaat om woningen aan de Eltjenswijk, Anne Frankstraat en Feiko Clockstraat.
De politie ontdekte in de woning aan de Eltjenswijk een voorraad harddrugs en vuurwapenpatronen. Dit pand gaat een half jaar op slot. De huizen aan de Anne Frankstraat en de Feiko Clockstraat zijn drie maanden gesloten wegens hennepteelt. Mogelijk zijn deze kwekerijen recent nog geoogst.
In alle drie gevallen was er volgens burgemeester Kuin voldoende reden om de panden te sluiten: ‘Hennepplantages in huizen of drugshandel vanuit woningen tasten het woon- en leefklimaat in de buurt ernstig aan. Ze trekken criminele activiteiten aan en kunnen leiden tot onveilige situaties, zoals brandgevaar, explosiegevaar, waterschade of geweldsincidenten. Ik accepteer dit soort activiteiten dan ook niet in onze dorpen en buurtschappen.’

Damoclesbeleid

De burgemeester sloot de panden op grond van het zogeheten Damoclesbeleid. Hierdoor is de burgemeester bevoegd zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk op te treden en kan hij overgaan tot sluiting van een pand of een woning afhankelijk van de omstandigheden en wat er wordt gevonden.