Hoe goed scoren Groningse webshops?

Het kantoor van Belsimpel in hartje Groningen
Het kantoor van Belsimpel in hartje Groningen © RTV Noord
Met minder dan tien miljoen euro omzet doe je nauwelijks nog mee als webwinkel. Elf Groningse online bedrijven zitten boven die grens en zijn terug te vinden in de ranglijst van driehonderd grootste webshops van Nederland. Maar hun rol is bescheiden en bovendien worden de bedrijven steeds minder Gronings.
Met kop en schouders - qua omzet - steekt Belsimpel boven de overige Groningse e-commercebedrijven uit. Vorig jaar verkocht Belsimpel voor 397 miljoen euro aan telefoons en abonnementen in acht landen. Daarmee staat het bedrijf van oprichters Jeroen Elkhuizen en Jeroen Doorenbos op de twaalfde plek in de lijst die jaarlijks wordt gemaakt door het e-commerce-magazine Twinkle.

Een dwerg vergeleken met de nummer één

Ook al is de Belsimpel-omzet van bijna vierhonderd miljoen euro enorm, de telefoonhandelaar is maar een dwerg vergeleken met de nummer één van de lijst. Dat is Bol.com met een omzet van meer dan vier miljard euro in 2022. Daarachter vinden we Albert Heijn (1,7 miljard omzet), Coolblue (1,5 miljard), Zalando (915 miljoen) en Amazon (negenhonderd miljoen).
Om het in verhouding te plaatsen: de elf Groningse webwinkels verkochten vorig jaar samen voor 750 miljoen euro. Nog lang geen kwart van wat Bol.com verzond.

Explosieve groei stagneert

Magazine Twinkle maakt de lijst op basis van eigen opgaven van de webbedrijven. Van bedrijven die geen opgave deden is de omzet geschat. Gezamenlijk werd er online voor 26 miljard euro verkocht, twee procent minder dan een jaar eerder. Het is voor het eerst dat de omzet van de driehonderd grootste online bedrijven is gedaald.
Jeroen Elkhuizen, mede-oprichter en mede-eigenaar van Belsimpel
Jeroen Elkhuizen, mede-oprichter en mede-eigenaar van Belsimpel © Eigen foto
Groei van de online omzetten is gestagneerd na een periode van explosieve groei tijdens corona. Die omzettoenames waren niet lang vol te houden en bovendien zijn consumenten teruggekeerd naar de winkelstraten.
Opvallend is de sterke vertegenwoordiging van alle landelijke supermarktketens en food-leveranciers zoals HelloFresh. Het laat zien dat steeds meer mensen de weekboodschappen online halen.
Iedereen tussen Noordkaap en Key West moet een seksspeeltje van ons in het nachtkastje hebben
Eric Idema - EQOM

Voor 85 miljoen aan seksspullen

Wie totaal geen last van dalende omzetten heeft is Eric Idema van EQOM uit Veendam. Het moederbedrijf van EasyToys is goed voor een 56ste plek. EQOM, waar ook Pabo.nl en de winkels van Christine le Duc toe behoren, verkocht voor 85 miljoen euro aan seksspullen. Idema’s doel: ‘Iedereen tussen Noordkaap en Key West met een seksspeeltje van ons in het nachtkastje.’
Maar of dat lukt? Idema had in 2021 ook een omzet van vijfhonderd miljoen euro voor ogen. Dan is er nog een eind te gaan. ‘Maar het is nog steeds waar we naar streven’, zegt hij. ‘Door eigen groei of door overnames', schetst hij. 'Maar daar moet je wel de juiste partijen voor tegenkomen.’
Eric Idema
Eric Idema © EDC
Online gereedschapshandel ToolMax in Groningen vinden we op plek 97 met iets meer dan 44 miljoen euro aan omzet. Typisch een bedrijf dat sterk profiteerde van de klusmanie gedurende corona. Direct erachter en nog net in de top honderd staat op 98 Koopjesdrogisterij in Winschoten.

Nieuwkomer: Wovar

Opvallende nieuwkomer op de lijst is Wovar van de jonge Groningse ondernemer Jesse Keizer. Wovar staat op nummer 276. Een opvallende prestatie, want Keizer zag in de zomer van 2022 het magazijn van zijn razendsnel groeiende online handel in ijzerwaren tot de grond toe afbranden.
In duizelingwekkend snel tempo werden de activiteiten in een tijdelijk pand ruim een week later alweer voortgezet. Inmiddels opereert Wovar vanuit een gloednieuw gebouw op industrieterrein Westpoort in Groningen.
Jesse Keizer werd bij de herbouw van zijn bedrijf en ook al bij de start ervan geholpen door Henk Jan Bijmolt, een van de meest succesvolle Groninger online ondernemers. Hij opereert als spin in het web van de Groningse e-commerce-scene.

Niet meer honderd procent Gronings

Bijmolt richtte zelf in 2011 de online houthandel Gadero op. Dat bedrijf verkocht hij aan investeringsmaatschappij Egeria en hield zelf één procent van de aandelen. Via zijn investeringsonderneming Veams is hij nu betrokken bij onder meer Wovar en ook bij Spiru, een webwinkel voor spirituele producten. Spiru staat op de 290e plek in de webshop-ranglijst. Gadero zelf blaast ook nog een aardige partij mee op plek 130, met een omzet van dik 34 miljoen.
Henk Jan Bijmolt van Gadero
Henk Jan Bijmolt van Gadero © Eigen foto
Ook al hebben de Groningse webwinkels Stad en Ommeland nog wel als standplaats, lang niet altijd zijn ze nog echt Gronings. Veel ervan zijn net als Gadero deels of geheel verkocht aan vooral investeringsbedrijven, ook wel private equity genoemd. Iets dat ook zonder meer ook gezien kan worden als het resultaat van het succes dat de ondernemers hebben geboekt.

Op zoek naar geld

‘Het dna is nog wel Gronings, maar ik heb ervoor gekozen om voor de groei aansluiting te zoeken bij Waterland Private Equity’, zegt Eric Idema van EQOM. Het is de weg die meer bedrijven kiezen, want om te groeien is geld nodig. Koopjesdrogisterij kwam in handen van ondernemer en pillenmiljonair Mischa Strijder. Brandfield, opgezet door de Groninger ondernemer Sebastian Monteban, is in Duitse handen,
Ik ben bang dat het een race-to-the-bottom wordt, waarbij je alleen wint met grote volumes en lage prijzen
Henk Jan Bijmolt - Online ondernemer en investeerder
Frank.nl van ondernemers Benjamin Derksen en Reinier de Jonge ging eind 2022 failliet, maar was twee jaar eerder gekocht door een bedrijf uit Capelle aan den IJssel. Het is nu een soort vergelijkingssite.
Ook Winparts uit Winneweer is verkocht. De broers Ari en Meinard van Essen verkochten hun in 2004 opgerichte webshop in auto-onderdelen aan Alliance Automotive Group (AAG), een dochter van GPC, een grote wereldwijde distributeur van auto-onderdelen.

Nieuwe webshops? 'Dat wordt heel pittig'

Ondernemer Bijmolt ziet niet zo snel nieuwe bedrijven uit de regio instromen in de toplijst van online bedrijven. ‘Ik maak me wel zorgen over e-commercebedrijven’, zegt hij. ‘Het is nu met bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie zo gemakkelijk om een webshop te starten. Waar wij jaren over deden om een echt goede website te bouwen, kun je dat nu bijna in een weekendje ook doen met de juiste AI-tools.’
Ook de concurrentie vanuit bijvoorbeeld een land als China neemt toe, ziet Bijmolt: ‘Ik ben bang dat het een race-to-the-bottom wordt, waarbij je alleen wint met grote volumes en lage prijzen. Dan wordt het wel heel pittig.’
Hoe het wel kan? Bijmolt: ‘Door je te onderscheiden met een eigen product.’