Instellingen

Ron van Hasselt construeert oorlogsverleden Joodse vader

GRONINGEN - Zaterdag verschijnt het boek 'De oorlog van mijn vader'; een boek over de de bewogen oorlogstijd van de joodse onderwijzer Ben van Hasselt uit Appingedam. Zijn zoon Ron van Hassel is de auteur van het werk.

Ben van Hasselt, geboren en getogen in Appingedam was in mei 1940 hoofdonderwijzer in Enschede. Hij wist wat er in Duitsland met Joden gebeurde en hielp Joodse vluchtelingen de grens over.

Als de Duitsers Nederland binnenvallen vlucht Van Hasselt samen met zijn vriendin op de motor. Na een aantal omzwervingen door het land belanden Ben en Frouwkje in IJmuiden waar ze met een roeibootje een poging doen om naar Engeland te gaan.

Tijdens de overtocht worden ze opgepikt door een Nederlands schip. Ben van Hasselt neemt dienst bij het Engelse leger, waar hij het uiteindelijk tot luitenant kolonel schopt. Als in 1944 Limburg wordt bevrijd is Van Hasselt een van de eerste nederlanders in bevrijd gebied.

Maar, terug in Nederland is er slecht nieuws. Van Hasselt's moeder, en twee broers met hun gezin en twee nichtjes zijn opgepakt, en vanuit Westerbork op transport gesteld. Ze komen niet terug. Na de oorlog gaat Ben van Hasselt het zakenleven in en eindigt als schapenboer in Wehe Den Hoorn.

Ron van Hasselt noemt zijn eigen jeugd vrij zorgeloos. Vanuit zijn perspectief als zoon beschrijft hij de wederwaardigheden van Ben en noemt het, naast een aanklacht tegen intolerantie, een verhaal ‘van gewone mensen in zeer bijzondere omstandigheden’.

De oorlog van mijn vader - Een halve familiegeschiedenis, uitg. Profiel, isbn 9789052945279, 232 blz. geïllustreerd, € 19,95.