Archeologen vinden zeldzaam graf onder Grote Markt: 'Niet iets wat je dagelijks vindt'

Het gevonden skelet
Het gevonden skelet © MUG ingenieursbureau
Op de Grote Markt in Groningen zijn bij archeologische opgravingen twee skeletten gevonden. Deze komen waarschijnlijk uit de vroege Middeleeuwen. Een van de skeletten lag in een zogeheten boomstamgraf. Dat betekent dat de persoon in een uitgeholde boomstam is begraven, een zeldzame vondst in Nederland
De skeletten komen waarschijnlijk uit de periode na 700, toen het christelijke geloof deze kant op kwam. 'Om de kerk heen lag een begraafplaats. Daar hebben we nu graven van gevonden,' legt archeoloog Erik Akkerman uit.
Bekijk hier beelden van de bijzondere vondst:
Zeldzame vondst: skeletten uit vroege middeleeuwen gevonden op de Grote Markt

Boomstamgraf

Een van die skeletten lag in een boomstamgraf. 'Dat is relatief zeldzaam, niet iets wat je dagelijks vindt.' Het graf is dan ook meteen geborgen en niet meer zichtbaar. Het andere skelet is nog wel zichtbaar.
De archeologen doen onderzoek naar de graven
De archeologen doen onderzoek naar de graven © RTV Noord
Een fysisch antropoloog doet nu onderzoek naar de beide skeletten, zo kunnen de onderzoekers meer te weten komen over wie de persoon ooit geweest was. 'Was het een man of vrouw, hoe lang was deze persoon, hoe oud was die?', vraagt Akkerman zich af. Maar niet alleen dat, er wordt ook gekeken of er parasieten in het lichaam zaten, 'zoals lintworm'.

Nabestaanden

Ook doet het team onderzoek naar waar deze persoon vandaan komt. 'Zijn het mensen die uit Duitsland zijn gekomen of Scandinavië of zijn het Friezen die hier ook woonden of misschien een Drent?' Met het beantwoorden van deze vragen hoopt de archeoloog te ontdekken of nabestaanden van deze persoon nog leven.