Liegende kroongetuige van zwembadmoord hoort vandaag straf

Inspecteurs doen onderzoek na de afrekening bij het zwembad in Marum in juli 2012
Inspecteurs doen onderzoek na de afrekening bij het zwembad in Marum in juli 2012 © Jos Schuurman/FPS
Moet de 55-jarige Willem P. uit Kampen als liegende kroongetuige in de Marumer zwembadmoordzaak opnieuw de cel in? De rechter beslist woensdagmiddag of de man onder ede heeft gelogen en of negen maanden cel een passende straf is.
Jan Elzinga (40) werd in juli 2012 voor de poort van het zwembad in Marum doodgeschoten. P. kreeg in 2014 in hoger beroep 20 jaar cel opgelegd voor het regelen van de moord op Elzinga. De Kampenaar werd vervroegd vrijgelaten na nieuwe verklaringen die hij aflegde over de moord in 2012. Als extra bewijs voerde hij een sms-gesprek aan.

Uiteindelijke opdrachtgevers

Dat gesprek moest het verhaal bevestigen dat Monique H. (44) als toenmalige vriendin van Elzinga, haar broer Marcel H. (41) uit Nieuw-Roden en hun moeder Coby van der L. (61) uit Roden de uiteindelijke opdrachtgevers van de moord waren. Dit drietal kreeg eind vorig jaar voor het uitlokken van de moord een celstraf van 20 jaar opgelegd.

'Bekennende' verklaringen

Tijden hun proces werd P. onder ede aan de tand gevoeld over de berichten. Het was een gesprek dat P. zou hebben gevoerd vanuit zijn cel met Marcel H. De laatste zou bekennend hebben gereageerd over de moord op Elzinga. Tijdens het proces erkende P. dat hij deze berichten zelf had gefabriceerd, samen met zijn inmiddels overleden zwager.

Aangifte van meineed

Hij had hierover gelogen bij de rechter-commissaris in december 2020, maar ook voor de rechtbank in februari 2022. Dit laatste was tijdens een verhoor op een zitting van de schoonfamilieleden. Nog voor hun veroordeling in december deden broer, zus en hun moeder tegen P. aangifte van meineed. ‘Als hij niet had gelogen, dan was er geen onderzoek gestart en zaten wij nu niet vast’, zeiden zij.

Strafkorting niet teruggedraaid

P. stond 4 oktober in Groningen terecht voor meineed. Als P. wordt veroordeeld betekent dit niet dat de strafkorting, die hem is gegeven in de deal met het Openbaar Ministerie, kan worden teruggedraaid. ‘De deal was ook op basis van een bredere verklaring dan alleen dat stukje over de sms’jes’, zei persofficier Rink Janssens begin oktober hierover.
Het vonnis wordt om 13.00 uur in de rechtbank in Groningen in het openbaar uitgesproken.