FC Groningen start met digitale toegang via app: 'Gemakkelijker, gastvrijer en veiliger in Euroborg'

De Noordtribune
De Noordtribune © Orange Pictures
FC Groningen start vanaf de komende thuiswedstrijd, tegen FC Emmen op maandag 23 oktober, met een app waarmee seizoenkaarthouders toegang kunnen krijgen tot het stadion. Om de app te gebruiken is eenmalige identificatie nodig. Volgens FC Groningen maakt digitale toegang via de app toegang tot Euroborg gemakkelijker, gastvrijer en veiliger.
De FC Groningen App wordt fasegewijs per tribune ingevoerd. Tegen FC Emmen kunnen supporters op de fanatieke Noordtribune (Tonny van Leeuwen Tribune) voor het eerst zowel digitaal als met hun huidige seizoenkaart naar binnen.

'Beter de veiligheid waarborgen'

Als supporters de FC Groningen App downloaden via de Appstore of de PlayStore moeten ze zich eenmalig identificeren door een geldig identiteitsbewijs te scannen. 'Op deze wijze weet FC Groningen wie er daadwerkelijk in het stadion aanwezig is, waardoor het beter de veiligheid van alle FC-supporters kan waarborgen', schrijft de club op de website.
Digitale toegang via een id- en seizoenkaart in de app heet Identity Based Access (IBA). Het betreft momenteel een pilot van de KNVB waaraan FC Groningen en meerdere clubs, waaronder PEC Zwolle, meedoen. Tijdens deze pilot wordt gekeken of het digitale toegangsbewijs de toegangskaart kan gaan vervangen. De technologie is een samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het betaald voetbal. Deze techniek is al goedgekeurd door de landsadvocaat.

Persoonsgegevens niet ongevraagd gedeeld

FC Groningen meldt dat alleen gegevens waar iemand toestemming voor heeft gegeven worden bewaard. 'De persoonsgegevens staan in een digitale kluis op de telefoon van de gebruiker en worden dus niet opgeslagen in een grote database. De club mag deze gegevens niet ongevraagd delen met externe partijen of sponsors.'

Toegangsbewijs altijd bij de hand

FC Groningen benadrukt dat toegang tot het stadion voorlopig op twee manieren kan: ouderwets via de plastic seizoenkaart of dus met de FC Groningen App.
'Een voordeel voor supporters is onder meer dat kaarten eenvoudig via de app kunnen worden toegewezen aan vrienden of familie. Deze persoon kan de kaart voor een desbetreffende wedstrijd op zijn of haar naam zetten. Een ander voordeel is, dat je het toegangsbewijs voor Euroborg altijd bij de hand hebt. Ook staat de app vol wedstrijdinformatie en clubnieuws', meldt de FC.
Kinderen zonder smartphone kunnen via hun ouders een begeleiderskaart toevoegen binnen de app. Supporters met meerdere seizoenkaarten kunnen één kaart op hun eigen naam registreren via de FC Groningen App en de overige kaart(en) per wedstrijd toewijzen aan andere app-gebruikers, die deze voor een desbetreffende wedstrijd op hun naam kunnen zetten via de FC Groningen App.

Hierna Piet Fransen Tribune

Na de twee eerstvolgende thuiswedstrijden (tegen FC Emmen en FC Dordrecht) zullen seizoenkaarthouders op de Piet Fransen Tribune worden uitgenodigd de FC Groningen App te gebruiken. Later in het seizoen ontvangen ook de seizoenkaarthouders op de Koeman Tribune een uitnodiging.
De app werkt vooralsnog alleen voor seizoenkaarten, maar zal gedurende het seizoen ook worden ingezet voor losse toegangskaarten.