Vijlbrief wil 'recht op vergissen' bij schadeclaim of toeslag

Hans Vijlbrief
Hans Vijlbrief © RTV Noord (archief)
Als je een fout maakt bij het invullen van een claim voor bevingsschade of het doen van je belastingaangifte, moet je niet gelijk in de problemen komen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw wil dat inwoners het 'recht op vergissen' krijgen, waardoor je zonder gevolgen een fout kunt herstellen.
Vijlbrief hoopt dit voor elkaar te krijgen als hij na de verkiezingen van 22 november in de Tweede Kamer komt. Hij staat op plek drie van de kandidatenlijst van D66. De bewindsman opperde het plan donderdagavond op een campagnebijeenkomst van zijn partij in Groningen.

Juridische procedure voorkomen

Volgens de staatssecretaris komt het geregeld voor dat bevingsgedupeerden een fout maken bij een schadeclaim. 'Een inwoner moet veel gegevens doorgeven over de geleden schade. Een fout is dan snel gemaakt. Nu is het nog zo dat de vergoeding dan niet wordt toegekend en alleen een bezwaarprocedure nog uitkomst biedt.'
Met het 'vergissingsrecht' zouden inwoners de fout nog kunnen herstellen, zegt Vijlbrief. 'Dit voorkomt onnodig lange en moeilijke procedures voor de gedupeerde en onnodig hoge kosten voor juridische ondersteuning.'

Boodschappentas

Het moet ook problemen zoals bij de toeslagenaffaire voorkomen. 'Een pijnlijk voorbeeld was dat een uitkeringsgerechtigde regelmatig een tas boodschappen cadeau kreeg. Dit werd uiteindelijk gezien als inkomen en zorgde voor een korting op de uitkering', zegt Vijlbrief.
Het recht op vergissen kan ervoor zorgen dat iemand niet gelijk een boete of een korting op de uitkering krijgt. Bij een tweede vergissing kan uiteraard wel een boete of korting volgen.