Instellingen

Opknapbeurt voor De Laatste Pijp

© Bart Kempinga
© Bart Kempinga
© Bart Kempinga
© Bart Kempinga
© Bart Kempinga

GRONINGEN - De oude schoorsteenpijp aan het Boterdiep krijgt een flinke opknapbeurt. De pijp, die oorspronkelijk bij een vleesconservenfabriek hoorde, is nog de enige oude schoorsteenpijp in de Groninger binnenstad.

Ooit had het Boterdiep zeven van deze fabriekspijpen, nu is er nog maar een. Een groep liefhebbers wist te voorkomen dat het bouwwerk tegen de vlakte ging toen de ontwikkeling van het Ebbingekwartier en het voormalig Cibogaterrein vorm begon te krijgen.

De pijp is 100 jaar oud, 40 meter hoog en heeft een inwendige diameter van 90 cm. De voet staat in een ruimte die wordt gebruikt als meubelmakerij. De eigenaar van de meubelmakerij wist samen met andere enthousiastelingen 90.000 euro bijeen te schrapen om de pijp op te knappen. Meubelmaker Bart Kempinga is de stuwende kracht achter de opknapbeurt. Hij vindt het belangrijk dat ook komende generaties kunnen genieten van de pijp.

De specifieke klus wordt uitgevoerd door een bedrijf uit Ten Boer. Dit bedrijf heeft door het hele land al veel schoorsteenpijpen onder handen genomen. Alle voegen van de pijp worden centimeter voor centimeter met klopboren bewerkt en opnieuw gevuld. Ook de binnenkant van de pijp wordt aangepakt. Na de restauratie, die ongeveer nog zes weken in beslag zal nemen, kan de pijp er weer ruim 100 jaar tegen.