Geheimzinnigheid over maatregelen die Van der Burg wil nemen om overlast Ter Apel te bestrijden

Staatssecretaris Eric van der Burg (archief)
Staatssecretaris Eric van der Burg (archief) © Martijn Klungel/RTV Noord
De gemeente Westerwolde en het ministerie van Asiel en Migratie willen nog niets kwijt over een eerder aangekondigde brief van staatssecretaris Eric van der Burg. Daarin geeft hij aan op welke wijze de bewindsman de overlast van kansarme asielzoekers in en om Ter Apel op korte termijn denkt te bestrijden.
Bij een gesprek in Ter Apel liet de gemeenteraad de staatssecretaris vorige week weten dat het geduld meer dan op is. De raad eiste binnen een week op papier duidelijkheid over zijn aanpak. Mocht dat niet bevredigend zijn, dan geeft de raad het college van burgemeester en wethouders opdracht naar de rechter te stappen. Daar zal dan gevraagd worden de asielopvang in Ter Apel in te krimpen.

Beloftes niet nagekomen

Tijdens het gesprek werd Van der Burg er op gewezen dat hij zijn beloftes niet nakomt. Daarbij gaat het om de toegezegde uitbreiding van de eind juli geopende procesbeschikbaarheidslocatie (PBL). Daar worden kansarme asielzoekers opgevangen, zodat ze niet voor overlast kunnen zorgen in Ter Apel en omgeving.
Ook is het incident rond een stelende asielzoeker besproken. Na een oproep van de burgerwacht Ter Apel werd de dief achtervolgd door tientallen omwonenden. Hij wist in een maisveld te ontkomen.

Geheime brief

De al veelbesproken brief ligt er nu, maar wordt nog niet aan de openbaarheid prijsgegeven. 'Burgemeester Velema gaat samen met de fractievoorzitters hierover in overleg. Maandag komt er een reactie richting de staatssecretaris. Dit kan een reactie op de brief zijn of een verzoek tot een vervolggesprek', zo staat in de korte verklaring van de gemeente Westerwolde.
Het ministerie zelf houdt het kruit ook nog droog. 'Wij lopen niet vooruit op het tempo van de gemeente', laat een woordvoerder weten.
Een ronde langs de fractievoorzitters in de raad van Westerwolde levert ook niets op. 'Wij hebben onderling afgesproken nog niet naar buiten te treden. Daar houden we ons allemaal aan', zegt Eize Hoomoedt van GroenLinks namens alle fracties.