Gemeente Stadskanaal wist van problemen kartcentrum

STADSKANAAL - De gemeente Stadskanaal was op de hoogte van de problemen met de luchtkwaliteit van de kartbaan De Oude Fabriek. Dat heeft burgemeester Galama bevestigd.
Niet nalatig

Vorige week donderdag kwamen door koolmonoxidevergiftiging 23 bezoekers in het ziekenhuis terecht. Nu is duidelijk geworden dat de gemeente twee dagen daarvoor al door de GGD op de hoogte was gebracht dat bezoekers aan het kartcentrum last hadden van hoofdpijn. Inspecteurs van de gemeente hadden toen geconstateerd dat er een sterke benzine- en uitlaatgassenlucht hing en dat het ventilatiesysteem uitstond. De eigenaar van het kartcentrum zou opdracht hebben gekregen om dat systeem aan te zetten. Volgens burgemeester Galama is dat ook gebeurd. Zij vindt niet dat de gemeente nalatig is geweest.

Koolmonoxidemelders verplichten

Het kartcentrum blijft voorlopig gesloten. Pas als er koolmonoxidemelders zijn geïnstalleerd, mag het weer open. De gemeente overweegt om het gemeentelijk bouwbesluit aan te passen. Er wordt dan vastgelegd dat kartcentra in Stadskanaal verplicht koolmonoxidemelders moeten installeren.

Schijnveiligheid

Experts op het gebied van veiligheid vinden het verplicht stellen van koolmonoxidemelders geen goed idee. Dit zou schijnveiligheid in de hand werken: 'Ik heb een melder, dus mij kan niets gebeuren'. Beheerders van bijvoorbeeld kartcentra moeten gewoon zelf goed onderhoud (laten) plegen en zorgen voor een goede ventilatie, aldus de experts.