Stormloop op immateriële schadevergoeding voor kinderen: 1.700 aanvragen in eerste uren

Een huis in de stutten
Een huis in de stutten © RTV Noord
Grote drukte maandagochtend op de site van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Vanaf 09:00 uur kunnen ouders een immateriële schadevergoeding aanvragen voor hun kinderen. Dat doen de eerste uren al zoveel mensen, dat de servers het even niet meer aan konden.
Het aanvragen was daardoor tijdelijk niet mogelijk. Inmiddels is de storing verholpen en kunnen ouders en verzorgers weer een aanvraag doen.
Een woordvoerder van het IMG laat weten dat er in anderhalf uur tijd ruim 800 aanvragen binnenkwamen. Daar was het systeem niet op berekend: 'Het loopt storm. Dat was de reden dat er even sprake was van een storing.'

Moeizame start

Op de site van het IMG laten meerdere ouders weten dat het moeizaam ging vanochtend. 'Ik probeer al meerdere keren in te loggen en telkens als ik bij de aanvraag ben, schopt de site mij er weer uit', staat in één van de reacties. Een ander schrijft: 'Aanvraag is niet mogelijk. Ik heb inmiddels zes concepten openstaan.'
De foutmelding die ouders te zien kregen maandagochtend
De foutmelding die ouders te zien kregen maandagochtend © RTV Noord
In de loop van de ochtend werd het dus weer mogelijk om een aanvraag te doen op de site website van het IMG. Dat is ook veelvuldig gedaan: om 12.00 uur staat de teller op 1.700 aanvragen, laat het IMG weten aan RTV Noord.

1.774 meldingen aan het eind van de dag

Op het laatste meetmoment van de dag, net na 16.00 uur, telt IMG 1.774 meldingen voor 3.292 minderjarigen. Het Instituut verwacht echter dat veel mensen wel zijn begonnen met de aanvraag, maar die nog niet hebben afgemaakt. In de loop van de dag geven verschillende reageerders bij RTV Noord aan dat het ze nog steeds niet altijd meteen lukt om een aanvraag te doen.

Meer ouders krijgen brief

De afgelopen weken hebben zo'n 9.000 ouders een brief gekregen waarin staat dat ze een immateriële schadevergoeding kunnen aanvragen voor hun kind(eren). De komende weken krijgen nog meer ouders een brief hierover.

Vergoeding voor leed en verdriet

De immateriële schadevergoeding is een vergoeding voor alle leed, stress en verdriet door de gevolgen van de gaswinning. Kinderen en jongeren krijgen hetzelfde bedrag als hun ouders: 1.500, 3.000 of 5.000 euro.
Later vandaag lees je bij ons een verhaal van kinderen uit Middelstum die vertellen wat voor gevolgen de aardbevingen voor hen hebben gehad, en wat zij met de vergoeding gaan doen. Ook in Noord Vandaag besteden we er aandacht aan.