Instellingen

Zielloos FC Groningen opnieuw onderuit

© Acta Fotografie
© Acta Fotografie
© Acta Fotografie
© Acta Fotografie

GRONINGEN - FC Groningen heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen Vitesse met 3-1 verloren. Pas na de aansluitingstreffer van Tadic (strafschop) creëerde FC Groningen kansen. Daarvoor maakte de thuisploeg weinig indruk. Het was de zesde nederlaag in de laatste zeven wedstrijden.

Eerste helft


FC Groningen had in de beginfase het meeste balbezit en het eerste gevaar van de wedstrijd kwam na vier minuten van de voet van Maikel Kieftenbeld. Hij schoot na een individuele actie ruim naast het doel van Vitesse-doelman Piet Velthuizen.

Daarna gebeurde er weinig meer, want zowel FC Groningen als Vitesse slaagden er maar niet in om aanvallend gevaarlijk te worden. Verder dan wat afstandsschoten, die vaak niet eens op doel belandden, kwamen beide ploegen niet. Toch kwam Vitesse vlak voor rust uit het niets op voorsprong. Wilfried Bony gaf een steekpass op de vrijstaande Marco van Ginkel die de bal vervolgens in het strafschopgebied langs doelman Luciano schoot: 0-1.

Tweede helft

De eerste kans voor Vitesse in de tweede helft was meteen raak. Jan-Arie van der Heijden profiteerde van een blunder van Luciano. De Braziliaanse doelman liet een vrije trap van Alexander Büttner los, waardoor de middenvelder van Vitesse de bal in de nastoot simpel kon binnenschieten.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük hielp FC Groningen in de 68ste minuut terug in de wedstrijd. De leidsman bestrafte een licht duwtje van verdediger Guram Kashia op Hyun-Jun Suk met een strafschop. Dusan Tadic schoot de bal vanaf elf meter hard binnen. Nog geen minuut na het doelpunt zorgde de ingevallen Matías Jones bijna voor de gelijkmaker.

Uit een voorzet van Tadic kopte hij de bal op de bovenkant van de lat. Vlak voor tijd was FC Groningen opnieuw dichtbij de 2-2. Eerst schoot Tadic via de voeten van Velthuizen naast en uit de hoekschop kopte invaller Luis Pedro de bal in de handen van de doelman. In blessuretijd kopte Mike Havenaar zijn ploeg uiteindelijk naar een 3-1 overwinning.

Door de nederlaag is FC Groningen gezakt naar de negende plaats met 32 punten uit 25 wedstrijden. Vitesse staat nu zevende met zes punten meer. Volgende week gaat FC Groningen op bezoek bij FC Utrecht.

Opstellingen

FC Groningen: Luciano; Kieftenbeld, Van Dijk, Ivens (83' Pedro), Johansson; Andersson (83' Pedersen), Sparv; Suk, Hiariej (49' Jones), Tadic; Texeira.
Vitesse: Velthuizen; Yasuda, Kalas, Kashia, Van Aanholt; Van Ginkel, Annan, Van der Heijden; Ibarra (90' Pröpper), Bony (90' Havenaar) en Büttner.

Statistieken

Toeschouwers: 21.000.
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Doelpunten: 42' Van Ginkel 0-1, 56' Van der Heijden 0-2, 68' Tadic 1-2 en 90+2' Havenaar 1-3.
Gele kaarten: Yasuda, Van Ginkel (Vitesse), Sparv en Van Dijk (FC Groningen).