FC Groningen vergeet zichzelf te belonen en speelt gelijk tegen FC Emmen

FC Groningen-spelers Radinio Balker en Romano Postema
FC Groningen-spelers Radinio Balker en Romano Postema © Orange Pictures
FC Groningen maakte maandagavond de meeste aanspraak op een overwinning, maar scoorde niet. De Groningers hadden meer balbezit, creëerden meer kansen, maar wisten het net niet te vinden. Eindstand: 0-0.
Trainer Dick Lukkien had ten opzichte van de wedstrijd tegen De Graafschap zijn ploeg op drie plekken gewijzigd. Onder de lat maakte Hidde Jurjus zijn basisdebuut, dat ging ten koste van Michael Verrips. Daarnaast moesten clubtopscorer Kevin van Veen en Thom van Bergen plaatsnemen op de bank. Kristian Lien en Wouter Prins maakten hun basisdebuut.
FC Groningen was in de vernieuwde opstelling wat onwennig tijdens de eerste tien minuten van de wedstrijd. De Emmenaren konden snel de bal opeisen en creëerden de eerste kans van de wedstrijd, maar naar mate de eerste helft vorderde kregen de Groningers steeds meer grip op de wedstrijd. Dat begon met goed spel van Leandro Bacuna. De aanvoerder mocht na zeven minuten vanaf de rand van het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap, maar zijn poging eindigde in de muur.

Veel energie

Het lukte FC Groningen om de Emmenaren vast te zetten op eigen helft. Iedere keer als een aanval van de groen-witten strandde, werd er flink doorgejaagd. Määttä, die als linksbuiten mocht spelen, kon daarbij goed gebruik maken van zijn snelheid en tomeloze energie.
Eenmaal een bal veroverd, werden er vanaf de zijkanten voorzetten gegeven, maar daarbij ontbrak het soms nog aan precisie. Ook in de afwerking stond het vizier nog niet op scherp. Lien kreeg een paar kansen met zijn hoofd, maar kon het keeper Jan Hoekstra niet heel moeilijk maken.
Keeper Hoekstra van FC Emmen moet ingrijpen
Keeper Hoekstra van FC Emmen moet ingrijpen © Orange Pictures
Keeper Jurjus hoefde weinig reddingen te verrichten en was voornamelijk druk met coachen en meevoetballen. Vlak voor rust moest de sluitpost één keer serieus in actie komen. Na een goede aanval van FC Emmen eindigde de bal bij Lucas Bernadou. Vanaf een meter of twaalf schoot hij de bal binnen bereik van de keeper. Zo eindigde de eerste helft zonder doelpunten, maar kon de FC over het vertoonde spel niet klagen.
Na rust bleef Groningen de ploeg met het meeste balbezit. Toch kwam het team van Lukkien niet tot hele grote kansen, want Emmen hield het goed dicht. Naarmate het einde van de wedstrijd steeds dichterbij kwam, leek de wedstrijd steeds meer op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen. Van Veen en Noam Emeran betraden daarom het veld voor Romano Postema en basisdebutant Wouter Prins. De jongeling kon terugkijken op een verdienstelijke wedstrijd.
Wouter Prins
Wouter Prins © Orange Pictures
In de slotfase kregen beide teams nog mogelijkheden, maar hele grote kansen werden er niet meer gecreëerd. Bij Groningen leek de tank leeg nadat het de hele wedstrijd veel energie had gegeven. FC Emmen kreeg daardoor meer ruimte, maar wist die niet te benutten. De wedstrijd eindigde daarmee in een doelpuntloos gelijkspel.

Gebrek aan doelpunten blijft een probleem

Door het gelijke spel sluit FC Groningen een reeks van drie nederlagen af. Ondanks het vertoonde spel kan de ploeg van Dick Lukkien niet tevreden zijn. Het gebrek aan doelpunten maken blijft een probleem. De FC staat nu op een twaalfde plaats en gaat zondag op bezoek bij nummer dertien, SC Cambuur.