Westerwolde teleurgesteld in aanpak staatssecretaris overlast Ter Apel

Staatssecretaris Eric van der Burg (archief)
Staatssecretaris Eric van der Burg (archief) © Martijn Klungel/RTV Noord
De gemeente Westerwolde is slecht te spreken over de brief waarin staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie uiteenzet hoe hij de problemen rond kansloze asielzoekers in Ter Apel versneld denkt aan te pakken. In een reactie laat de gemeente weten 'met teleurstelling kennis te hebben genomen' van zijn geschetste aanpak.
De brief is 'te onduidelijk en op onderdelen niet ambitieus genoeg,' zo staat in de reactie die komt van de voltallige gemeenteraad en het college van B en W.
Tijdens een gesprek in Ter Apel werd recent van de staatssecretaris geëist dat hij binnen een week op papier uiteen zou zetten hoe hij de grote problemen met kansloze asielzoekers in Ter Apel en omgeving zou aanpakken.

Gerechtelijke stappen

Dat heeft de bewindsman nu gedaan, maar dat is het gemeentebestuur niet naar de zin. Na het gesprek werd al met gerechtelijke stappen gedreigd door de gemeenteraad als de staatssecretaris niet snel met een goed plan zou komen.
Het is nog onduidelijk of het nu ook daadwerkelijk tot die gerechtelijke stappen gaat komen. Mocht dat het geval zijn dan zal van de rechter worden gevraagd de asielopvang in Ter Apel in te krimpen.

Inhoud onbekend

Het is ook niet bekend wat er in de veelbesproken brief van Van der Burg staat. Het ministerie heeft de inhoud nog niet bekend gemaakt. De brief wordt ook niet openbaar gemaakt door de gemeente Westerwolde. 'Die is onderwerp van gesprek', laat een woordvoerder van de gemeente weten. Met als gevolg dat niet duidelijk is op welke onderdelen de voorstellen van de staatssecretaris tekort schieten.

Onvrede

Er is veel onvrede over de trage wijze waarop de eind juli geopende procesbeschikbaarheidslocatie (PBL) wordt uitgebreid. Daar worden kansloze asielzoekers opgevangen, zodat ze niet op straat voor overlast kunnen zorgen. De gemeente heeft in het gesprek de staatssecretaris erop gewezen dat hij zijn beloftes hierover niet nakomt.
Daarnaast is de onrust in Ter Apel en omgeving onverminderd groot. Zo werd recent nog een dief tot in een maïsveld achtervolgd door tientallen leden van de Burgerwacht.
Voor de gemeente Westerwolde is de maat al een poos vol. Dat was ook de aanleiding om de staatssecretaris naar Ter Apel te laten komen en te eisen dat hij met een plan voor het aanpakken van de problemen zou komen.