Instellingen

Eis: Werkstraf voor dodelijk ongeval

© FPS/Jos Schuurman

GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 240 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen de man die in de zomer van 2010 een motorrijder doodreed in Den Ham.

Daarnaast zou hij vijftien maanden niet meer deel mogen nemen aan het verkeer.


De 26-jarige automobilist nam op 14 augustus in de avond de binnenbocht op een smalle weg. Hij sneed de bocht af en reed volledig op de verkeerde helft omdat hij naar eigen zeggen geen tegenligger had gezien. De motorrijder knalde frontaal tegen hem op en stierf ter plaatse.

Volgens justitie heeft de automobilist de meest basale verkeersfout gemaakt door niet op zijn eigen weghelft te blijven. Hij reed niet harder dan de maximumsnelheid, maar wel aanzienlijk sneller dan de adviessnelheid in die bocht. Dat maakt zijn gedrag volgens justitie zeer onvoorzichtig en dus heeft hij schuld aan de dood van de motorrijder.

Normaal gesproken zou justitie een celstraf eisen, maar de verdachte heeft geen strafblad en het ongeluk is al weer van een tijdje geleden. De voorwaardelijke celstraf eist justitie om te voorkomen dat hij in de toekomst niet opnieuw onvoorzichtig gaat rijden.