COA verwacht 2.300 asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

Een bus komt aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Een bus komt aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel woensdag oploopt tot 2300. Dat is een hoger aantal dan is afgesproken met de gemeente Westerwolde, die een limiet van tweeduizend asielzoekers had gesteld.
Volgens het COA zullen mensen dinsdagavond en de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw door moeten brengen in de wachtruimte van het IND. 'Alle inspanningen zijn er op gericht om voldoende opvangplekken te realiseren om asielzoekers op te vangen en de bezetting in Ter Apel zo spoedig mogelijk te verlagen', schrijft het COA.
Een woordvoerder van het COA wil benadrukken dat het getal 2300 een prognose is. 'Die is gebaseerd op cijfers van vorig jaar in combinatie met cijfers van de afgelopen periode, die kan er zowel positief als negatief naast zitten.' Wat volgens haar ook meespeelt is het aantal mensen dat Ter Apel verlaat voor andere opvangplekken. 'Aan beide kanten zit een zekere mate van onvoorspelbaarheid.'
Reactie Westerwolde
'Wij rekenen op het Rijk bij het voorkomen van een situatie als die van vorig jaar', meldt een woordvoerder van de gemeente Westerwolde. 'De staatssecretaris (Eric van der Burg, red.) heeft zelf gezegd dat er in Ter Apel geen mensen meer buiten gaan slapen.' De gemeente is van plan om Van der Burg daaraan te houden.
Er is geen schatting van het aantal mensen in het aanmeldcentrum, 'maar we denken wel iedereen onder te brengen', aldus een woordvoerder.

Spreidingswet

Het COA wringt zich de afgelopen weken in allerlei bochten om slaapplekken te regelen voor asielzoekers. 'De laatste periode schommelt de bezetting in Ter Apel rond het maximum van tweeduizend personen.'
De hoop is gevestigd op de invoering van de Spreidingswet. Daarmee kunnen gemeenten desnoods worden gedwongen mee te werken aan de opvang van asielzoekers. Deze wet is in de Tweede Kamer al aangenomen, maar moet ook nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.