Veel animo voor hoorzitting over Outletcentrum Zuidbroek

GRONINGEN - De hoorzitting over het outletcentrum in Zuidbroek in het provinciehuis dinsdagavond is druk bezocht.
Alle argumenten vóór en tegen een Factory Outlet Center zijn uitgewisseld in een hoorzitting van Provinciale Staten. De Staten wilden zo peilen of er draagvlak is voor de grote verzameling winkels waar merkkleding tegen lage prijzen wordt verkocht.
De gemeente Menterwolde wijst op de honderden banen die het outletcenter oplevert. Omliggende gemeenten zijn tegen, omdat ze hun eigen middenstand willen beschermen tegen deze concurrentie. Volgens Hoogezand-Sappemeer, Veendam, Oldambt en Stadskanaal, mag er nergens in oost Groningen een outletcenter komen.
Maar Menterwolde kreeg op de hoorzitting steun van Pekela, ook een Oostgroninger gemeente. Voor wethouder Hennie Hemmes is de werkgelegenheid doorslaggevend, ook al komt het outletcenter niet in zijn gemeente.
Het is voor Oost-Groningen minder belangrijk wáár zo'n outletcenter komt dan dát het er komt. Voor de meeste partijen in de Staten bracht de hoorzitting weinig nieuwe gezichtspunten. Al werd het standpunt van Veendam, Oldambt, Winschoten en Stadskanaal verrassend bevonden.
Waarschijnlijk wordt eind volgende maand een beslissing genomen over het outletcenter.