Tweede Kamer verlengt alsnog energiesubsidie van 4.000 euro

De stemmingen in de Tweede Kamer afgelopen dinsdag
De stemmingen in de Tweede Kamer afgelopen dinsdag © Ramon van Flymen/ANP
Huiseigenaren in het bevingsgebied krijgen een jaar langer de tijd om een energiesubsidie van 4.000 euro aan te vragen. De Tweede Kamer heeft besloten de populaire regeling met een jaar te verlengen.
De zogeheten waardevermeerderingsregeling zou eigenlijk op 1 februari 2024 stoppen, maar dat wordt nu 1 februari 2025.
Eigenaren die minstens duizend euro aardbevingsschade hebben, kunnen dankzij de regeling een subsidie krijgen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp.

Regeling uitgebreid

De verlenging is er gekomen dankzij de Groningse Tweede Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA/GroenLinks). Sinds deze maand is de regeling uitgebreid, meer inwoners kunnen de subsidie krijgen. De Kamerleden vonden dat zij wel erg weinig tijd zouden krijgen om het aan te vragen (zo'n vier maanden), dus vroegen ze om meer tijd.
Dat is gelukt, maar met een krappe meerderheid van de Kamer. Regeringspartijen VVD, D66 en CDA stemden dinsdag tegen. Doordat de ChristenUnie en de hele oppositie voor was, komt de verlenging er alsnog. Ook roept de Kamer op om te kijken of ondernemers, kerken en maatschappelijke instellingen er straks gebruik van kunnen maken.
Lees verder onder de afbeelding
De aanleg van zonnepanelen op een dak (ter illustratie)
De aanleg van zonnepanelen op een dak (ter illustratie) © FPS/Jos Schuurman

Geen miljard extra

Een ander voorstel van Beckerman en Nijboer redde het niet. Zij wilden dat het Rijk één miljard euro extra voor de provincie Groningen zou reserveren om ongelijkheid tegen te gaan. Vijlbrief liet eerder al weten geen voorstander hiervan te zijn.
De Kamer stemde dinsdag over tal van voorstellen. Het waren de laatste moties over de Groningse gaswinning van deze Tweede Kamer. Verschillende andere voorstellen haalden het wel.
Zo moet staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw nog dit jaar met een compensatieregeling komen voor waardedaling van gebouwen van ondernemers. Ook moet Vijlbrief de problemen van onder meer de huurders van Woongroep Marenland in kaart brengen en helpen oplossen. Afgelopen vrijdag gaf Beckerman samen met huurders nog een zwartboek over de corporatie aan Vijlbrief.
Lees verder onder de afbeelding
SP-Kamerlid Sandra Beckerman met het zwartboek, rechts staatssecretaris Vijlbrief
SP-Kamerlid Sandra Beckerman met het zwartboek, rechts staatssecretaris Vijlbrief © Martin Drent/RTV Noord
Vanaf eind deze week gaat de Kamer met reces vanwege de verkiezingen op 22 november.