COA, VNG en Vluchtelingenwerk doen beroep op Eerste Kamer: verklaar spreidingswet niet controversieel

Een bus met asielzoekers op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Een bus met asielzoekers op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Vluchtelingenwerk Nederland vrijdag een dringend beroep gedaan op de Eerste Kamer om de zogenoemde spreidingswet niet controversieel te verklaren. De Eerste Kamer stemt daar dinsdag over na een voorstel van de SGP om de wet uit te stellen.
De spreidingswet moet zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten. Als een meerderheid van de senaat voor het voorstel van de SGP stemt, wordt het wetsvoorstel pas behandeld als er een nieuw kabinet is aangetreden.

'Spreidingswet eerste stap'

Het COA, VNG en Vluchtelingenwerk zijn van mening dat de spreidingswet een eerste stap is 'om ons land eindelijk uit de structurele crisisstand te halen'. De wet staat los van de discussie over een eventuele instroombeperking en versterkt de solidariteit onder gemeenten, stellen ze.
De Tweede Kamer stemde op 10 oktober in met de politiek gevoelige spreidingswet. De steun in de Eerste Kamer hangt af van eenpitters als 50Plus en OPNL.

Ter Apel opnieuw vol dit weekend

Het COA waarschuwde vrijdag dat asielzoekers die zich 's nachts in Ter Apel melden de nacht dit weekend opnieuw zullen moeten doorbrengen in de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het COA zegt dat er nog altijd een tekort aan opvangplekken is en dat de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel onverminderd hoog is.
Dit weekend wordt daarin geen verandering verwacht. Het COA zegt al langer dat er dringend behoefte is aan extra opvangplekken.