Instellingen

Vijfde uitnederlaag op rij voor FC Groningen

Dusan Tadic
© Acta Fotografie/archief

UTRECHT - FC Groningen heeft zondagmiddag opnieuw een uitwedstrijd verloren. In de Galgenwaard was FC Utrecht met 3-1 te sterk. Door de nederlaag is FC Groningen gezakt naar de elfde plaats in de eredivisie.

Eerste helft


FC Groningen was in de beginfase de betere ploeg en kwam al na dertien minuten spelen op voorsprong. Dusan Tadic kreeg de bal uit de kluts voor zijn voeten en met een slimme voetbeweging passeerde hij FC Utrecht-doelman Fernández: 0-1. Na het openingsdoelpunt gebeurde er weinig voor beide doelen, al werd FC Utrecht sterker. FC Groningen kreeg het steeds lastiger en drie minuten voor rust viel dan ook de gelijkmaker. Alexander Gerndt ontsnapte aan buitenspel, gaf de bal vanaf de rechterkant voor en Edouard Duplan tikte van dichtbij binnen: 1-1.

Tweede helft

FC Groningen begon goed aan de tweede helft. De ploeg kreeg binnen drie minuten twee kansen. Schoten van David Texeira (redding Fernández) en Tim Sparv (naast) leverden echter geen doelpunten op. Aan de andere kant was Nana Asare dichtbij een doelpunt, maar zijn poging vanaf de linkerkant van het strafschopgebied ging voorlangs. Tadic kreeg tien minuten voor tijd de grootste kans van de tweede helft. Na een enorme blunder achterin bij FC Utrecht, kwam de aanvaller oog in oog te staan met Fernández. Via de doelman van FC Utrecht belandde het schot van de Serviër uiteindelijk op de buitenkant van de paal.

Zes minuten voor tijd viel het doelpunt wel aan de andere kant. Na een voorzet vanaf de rechterkant van Duplan kon de vrijstaande Cedric van der Gun de bal in het strafschopgebied van dichtbij binnenkoppen: 2-1. Even later werd het nog erger voor FC Groningen, nadat Gerndt voor de 3-1 eindstand zorgde.

De ploeg van trainer Pieter Huistra is naar de elfde plaats gezakt met 32 punten uit 26 wedstrijden en staat daarmee in het 'rechterrijtje' van de eredivisie. Van de laatste acht wedstrijden werden er maar liefst zeven verloren. Aanstaande vrijdag speelt FC Groningen opnieuw uit, dan in Rotterdam tegen laagvlieger Excelsior.

Opstellingen

FC Utrecht: Fernández; Van der Maarel, Van der Hoorn (77' Heerings), Schut, Zullo; Duplan, Mårtensson, Asare, Kali (72' Demouge); Van der Gun, Gerndt.
FC Groningen: Luciano; Kappelhof, Ivens, Van Dijk, Burnet; Andersson, Sparv; Jones (57' Suk), Bacuna, Tadic; Texeira.

Statistieken

Toeschouwers: 20.000.
Scheidsrechter: Janssen.
Doelpunten: 13' Tadic 0-1, 42' 1-1 Duplan, 84' Van der Gun 2-1, 89' 3-1 Gerndt.
Gele kaarten: Ivens, Kappelhof (FC Groningen), Asare (FC Utrecht).