Burgeraanhouding loopt uit de hand: asielzoeker gewond, man opgepakt

Nieuw Weerdinge
Nieuw Weerdinge © ANP
Een 50-jarige man uit de gemeente Emmen is zaterdag opgepakt voor het mishandelen van een asielzoeker, die geld gestolen zou hebben uit een bestelbus. Dat gebeurde die middag aan het Weerdingekanaal NZ in Nieuw-Weerdinge, net over de provinciegrens bij Ter Apel.
Volgens betrokkenen is het een inwoner van het dorp, maar de politie wil zijn woonplaats niet bevestigen. Het slachtoffer is een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, schrijft de politie.
De verdachte zou hem hebben achtervolgd. Daarna zou de man hem hebben geschopt. 'Hij wordt ervan verdacht geweld te hebben gebruikt bij een burgeraanhouding', schrijft RTV Drenthe.

Verdachte weer op vrije voeten

Of de man ook lid is van een zogeheten burgerwacht, is niet duidelijk. Omstanders zeiden tegen de politie dat de asielzoeker langere tijd aan het 'struinen' was aan het Weerdingekanaal. Rond 15.00 uur ging het mis.
'De groep heeft ervoor gekozen om de man te achtervolgen en te confronteren met hun verdenkingen. Bij deze confrontatie zou het slachtoffer zijn geschopt door de 50-jarige man.'
Het slachtoffer bleef liggen op de grond en is behandeld door ambulancepersoneel, dat hem later meenam naar het ziekenhuis. De man uit Nieuw-Weerdinge is daarop aangehouden en verhoord. Inmiddels is hij weer op vrije voeten, maar blijft verdachte.

Eerder al een klopjacht

Burgerwachten van Ter Apel en Nieuw-Weerdingenwaren aan het begin van deze maand ook al betrokken bij een klopjacht op een asielzoeker. Die werd verdacht van het stelen van een portemonnee uit een auto. De asielzoeker vluchtte een maïsveld in en wist te ontkomen, hoewel veertig man het maïsveld omsingelden en een drone met warmtecamera werd gebruikt.
'Mensen staan op scherp. Als dit geen duidelijk signaal is, weet ik het ook niet meer. Help ons alsjeblieft. We zijn het zo zat', zei Willeke Vroom van de burgerwacht Ter Apel over het incident begin oktober.