'Ontsnapte Van Tamelen kreeg hulp uit Van Mesdagkliniek'

GRONINGEN - Tbs-er John van Tamelen kreeg in 1997 bij zijn ontsnapping uit de Van Mesdagkliniek in Groningen, hulp van een medewerkster van de kliniek.
Dat vertelt Van Tamelen in een documentaire die het actualiteitenprogramma De Vijfde Dag van de EO heeft gemaakt. Hij werd de afgelopen maanden gevolgd met de camera. Van Tamelen vertelt dat hij bij het voorbereiden van zijn ontsnapping hulp kreeg van een medewerkster van de kliniek. Dat werd al wel door Justitie vermoed, maar kon nooit worden bewezen.
John van Tamelen en Stefan Kröger ontsnapten op 15 oktober 1997 uit de Van Mesdagkliniek. En dat was het begin van één van de meest geruchtmakende ontsnappingen uit een tbs-kliniek in ons land. Terwijl de politie een klopjacht begon, zaten de twee ontsnapte moordenaars te dineren in een restaurant in de Groninger binnenstad. Daarna reden ze naar Antwerpen, waar ze tien dagen later werden opgepakt. Kröger pleegde enkele maanden later zelfmoord. Van Tamelen zat vanaf 2005 weer in de Van Mesdagkliniek. Toen hij in 2010 voor het eerst onder begeleiding weer naar buiten wilde, werd dat tegengehouden door toenmalig minister van Justitie Hirsch Balin. Zes maanden later besliste het Gerechtshof in Arnhem dat hij alsnog moest worden vrijgelaten, maar dan zonder begeleiding.
De documentaire De Vijfde Dag is donderdagavond om 21.05 uur te zien op Nederland 2