Eerste Kamer wil dat spreidingswet wordt behandeld; biedt mogelijk verlichting voor Ter Apel

Een noodopvang van het COA in Breda, om Ter Apel te ontlasten
Een noodopvang van het COA in Breda, om Ter Apel te ontlasten © ANP
De spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederland, wordt nog door het huidige demissionaire kabinet behandeld in de Eerste Kamer.
De SGP wilde deze behandeling uitstellen tot na de verkiezingen in november, maar de meerderheid van de Eerste Kamer ging daar niet mee akkoord.
'Dit is weer een belangrijke stap voorwaarts, maar ik ben pas echt opgelucht als-ie (de spreidingswet, red.) echt door de Eerste Kamer is goedgekeurd', zegt burgemeester Jaap Velema van Westerwolde.

Lobby

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) lobbyde afgelopen week samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Vluchtelingenwerk Nederland bij de Eerste Kamer om de zogeheten spreidingswet niet controversieel te verklaren.
De SGP wilde dat graag, wat zou betekenen dat het demissionaire kabinet geen beslissing over het onderwerp zou mogen nemen. Volgens het COA, VNG en Vluchtelingenwerk Nederland is de spreidingswet 'een eerste stap om Nederland uit een structurele crisisstand te halen'.
Met de spreidingswet kan het drukke aanmeldcentrum in Ter Apel ontlast worden, omdat asielzoekers over meer azc-locaties in Nederland kunnen worden verspreid.

Omstreden wet

De Tweede Kamer stemde op 10 oktober in met de politiek gevoelige spreidingswet. De steun in de Eerste Kamer hing af van 50Plus en OPNL, twee eenpitters. In totaal wilden 21 senatoren de wet controversieel laten verklaren, tegenover 54 die dat niet wilden. De BBB speelde een belangrijke rol bij dit besluit, want de fractie met zestien senatoren was eerst voor het voorstel van de SGP, maar stemde uiteindelijk toch tegen.

Dwang voor gemeenten

De pijn van de wet zit hem vooral in het dwangelement. Gemeenten kunnen namelijk worden gedwongen om asielzoekers op te vangen. Het plan voor een eerlijke verdeling van asielzoekers komt uit de koker van de momenteel zieke VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (asiel).
Omdat er constant een nijpend tekort is aan opvangplekken, neemt de demissionair VVD-staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat de taken van Van der Burg over tot hij hersteld is van een zware voedselvergiftiging.