Groningse zorgbestuurders in Top 50 topsalarissen

GRONINGEN - Vakbond ABVAKABO wil een einde maken aan de topsalarissen in de zorg. Met het geld dat hiermee wordt uitgespaard wil de vakbond meer handen aan het bed.
Het is een belangrijke eis bij de CAO onderhandelingen die deze week zijn begonnen. Om hun eisen kracht bij te zetten heeft de vakbond een top 50 gepresenteerd met daarin de 50 best betaalde zorgbestuurders.
Lentis
In die lijst staan ook twee topbestuurders van de noordelijke instelling Lentis.
Zo staat de hoogste baas van Lentis, Bert van der Hoek op de achtste plaats.
Hij verdient 223.602 euro. De tweede man bij Lentis, Corstiaan Bruinsma krijgt een salaris van 199.290 euro en staat daarmee op 24ste plaats. Bovenaan de lijst staat Rob Koppen met een salaris van 287.049 Euro. Koppen is bestuurder van de Stichting Mariënstaete-Valent, een zorginstelling in Zuid-Holland. Volgens de vakbond ABVA KABO zouden bestuurders in de zorg niet meer moeten verdienen dan de Balkenende norm, die ligt op 193.000 euro.
Schriftelijke reactie
Lentis laat in een schriftelijke reactie weten dat de twee bestuurders worden beloond volgens de beloningscode bestuurders in de zorg. Ook zal het salaris van Bert van der Hoek de komende tijd op zijn eigen verzoek niet meer worden verhoogd. Daarnaast schrijft Lentis dat het salaris mede gebaseerd is op het feit dat beide bestuurders ook de Raad van Bestuur van de Van Mesdagkliniek vormen. Bovendien heeft Lentis meer dan 5000 medewerkers en een jaarlijkse omzet van 265 miljoen euro.
Onderhandelingen
Vakbond ABVA KABO is niet onder de indruk van alle cijfers.
Vakbondsbestuurder Ruud Kuin zegt: 'Rutte is baas van alle Nederlanders en ook hij verdient minder'. Bij de lopende cao onderhandelingen wil de vakbond er een groot punt van maken. 'meer handen aan het bed, verlaagd de werkdruk waardoor het werk voor veel medewerkers prettigere wordt.' Of de topbestuurders bereid zijn om salaris te laten vallen moet nog blijken de onderhandelingen zijn nog maar net begonnen.