Inspecties: situatie in aanmeldcentrum Ter Apel 'uiterst kritisch'

Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP/Hollandse Hoogte/Persbureau Meter
De inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd maken zich grote zorgen over de leefomstandigheden in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.
Zij noemen de situatie 'uiterst kritisch' en roepen alle bestuurslagen, van gemeenten tot het Rijk, in een brief op het COA te helpen voor betere opvang te zorgen.

Risico op buiten slapen met de dag groter

In Ter Apel verblijven momenteel veel meer mensen dan waarvoor ruimte is. Met name voor alleenstaande minderjarigen zijn 'structureel te weinig plekken' beschikbaar. 'Het risico op buiten slapen wordt met de dag groter', waarschuwt inspecteur-generaal Esther de Kleuver van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Het COA is het eens met de constateringen uit het rapport. 'Dit is algemeen bekend', zegt een woordvoerder. 'We blijven constant oproepen om meer opvangplekken.'

Lang wachten op medische controle

Ook de gezondheidszorg in het aanmeldcentrum schiet tekort. Asielzoekers moeten te lang wachten op een medische intake of tuberculose-screening, aldus de inspecties. 'Er moet snel perspectief zijn op opvang die leefbaar en veilig is', zegt De Kleuver. 'En die tegelijkertijd voor de betrokken COA-medewerkers ook veilig uitvoerbaar is.' Het COA herkent dit beeld, laat een woordvoerder weten. 'Vluchtelingen melden zich bij de IND, en die stuurt ze dan door naar een andere locatie. Ze hebben dan in Ter Apel nog geen registratienummer en dus geen screening op tuberculose gehad.'
De huidige druk op de asielopvang heeft volgens de inspecties 'ernstige gevolgen voor de leefbaarheid en de veiligheid van bewoners en medewerkers'.