Supersnelrecht als proef ingezet tegen 'eenvoudige' criminaliteit Stad en Westerwolde

De rechtbank Noord-Nederland zet vanaf maandag supersnelrecht in bij de afhandeling van juridisch eenvoudige strafzaken 'met een grote maatschappelijke impact'. De bedoeling is dat verdachten binnen enkele dagen na hun aanhouding worden berecht.
Verdachten die worden veroordeeld kunnen aansluitend eventueel de gevangenis in. De politiebasisteams in Stad en Westerwolde dragen zelf de zaken aan die de supersnelrechters kunnen behandelen.
'Dat zijn zaken als winkeldiefstal, mishandelingen of vernieling waarbij iemand op heterdaad betrapt is of meteen bekend heeft. Als er nog getuigen gehoord moeten worden, of een reclasseringsrapport gemaakt moet worden, dan kan een zaak natuurlijk niet snel behandeld worden', zegt rechtbankpresident Fred van der Winkel van de rechtbank Noord-Nederland.
Zaken met groot maatschappelijk belang
Normaal als iemand aangehouden wordt, zit diegene eerst een dag op het politiebureau. Daarna beslist de rechter-commissaris of iemand langer vast mag blijven zitten en of een zaak complex is of niet. Met de komst van de supersnelrechter is het de bedoeling dat iemand in dat tijdsbestek al een veroordeling of vrijspraak op zak heeft.
Volgens Van der Winkel zorgt deze methode niet voor extra druk op de toch al drukke rechtbank. 'We geven niet aan alle zaken voorrang. Zaken met een groot maatschappelijk belang, zoals deze zaken, belanden bovenaan de stapel', zegt hij.
Veiligelanders
Het is geen toeval dat de politie in Westerwolde betrokken is bij de proef. In Ter Apel zorgt een bepaalde groep asielzoekers voor veel onrust en overlast. Het gaat vaak om zogeheten 'veiligelanders'. Dat zijn asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning, omdat ze uit een veilig land komen.
'Het draagvlak neemt af door die overlast', zegt Van der Winkel. 'Het is niet de oplossing voor de overlast, want die moet vanuit de politiek komen. Maar bewoners in Ter Apel hebben recht op ingrijpen bij overlast.'
Verdachte moet supersnelrecht wel willen
Volgens Van der Winkel komen de rechten van een verdachte niet in het geding. Een verdachte en diens advocaat moeten zelf instemmen met het supersnelrecht. Als ze dat niet doen, dan wordt de zaak via de langere route afgedaan. 'Iedereen heeft hier belang bij', zegt Van der Winkel. 'Verdachten en slachtoffers weten snel waar ze aan toe zijn.'
De proef duurt tot 1 mei volgend jaar. Voor Van der Winkel is de proef geslaagd als het supersnelrecht maatschappelijk effect gehad heeft en als mensen in positieve zin wat merken van de proef.