Groningers het trotst op eigen culturele instellingen

Het Forum, hier te zien tijdens de opening in 2019
Het Forum, hier te zien tijdens de opening in 2019 © Alexander Postma/Flickr
Van alle provincies zijn Groningers het meest verbonden met de culture instellingen in hun provincie. Dat komt mede door de komst van het Forum in Stad.
Dat blijkt uit het Vrije Tijd Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder een kleine 13.000 Nederlanders, waaronder 1.228 Groningers.
Deelnemers werd gevraagd welke culturele instellingen in de provincie ze kennen, hoe ze die instellingen beoordelen en hoe verbonden ze zich voelen met die instelling. Op die laatste vraag geven Groningers de hoogste scores van alle Nederlanders, wat volgens het onderzoeksbureau laat zien hoe trots we zijn op onze instellingen.
Zo laat Groningen Noord-Holland, met onder andere het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis en theater Carré als eerst achter zich. Friesland staat op de derde plek, Drenthe moet het doen met de achtste plek. Hekkensluiter is Flevoland.

'Provincie heeft het Forum omarmd'

'Groningen is Noord-Holland voorbijgestreefd als nummer één cultuurprovincie dankzij de komst van het Forum', aldus Beerda. De ondervraagden geven aan zich ermee verbonden te voelen.
'Hoewel het ontwerp en de kosten tot veel commotie leidden vóór en tijdens de bouw, heeft de hele provincie het opvallende gebouw inmiddels omarmd. Het toont aan hoe een iconisch cultuurgebouw enorme invloed kan hebben op het levensgeluk van mensen.'

Hoogste beoordeling voor d'Olle Grieze

Toch is het Forum niet de hoogst beoordeelde culturele instelling onder ondervraagde Groningers. Die plek is nog altijd weggelegd voor de Martinitoren, net als tien jaar geleden. De top 10 ziet er zo uit:
  1. Martinitoren
  2. Martiniplaza
  3. Groninger Museum
  4. De Oosterpoort
  5. Pathé
  6. Forum Groningen
  7. Stadsschouwburg Groningen
  8. Noorderzon
  9. Vesting Bourtange
  10. Bevrijdingsfestival Groningen