Drie vrouwen uit Tilburg (18 en 19 jaar) opgepakt voor explosie Herestraat

De explosie aan de Herestraat
De explosie aan de Herestraat © Fabien
De politie heeft afgelopen week drie vrouwen uit Tilburg aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het veroorzaken van de explosie in de Herestraat in Groningen op 12 september. Het gaat om twee 18-jarigen en een 19-jarige.
Een van de 18-jarige vrouwen is afgelopen dinsdag aangehouden, de andere twee vrouwen zijn gisteren (woensdag 1 november) opgepakt. Het drietal zit in volledige beperking en dat betekent dat ze alleen maar contact mogen hebben met een advocaat.
De 17-jarige jongen uit Tilburg, die al eerder werd aangehouden voor de explosies aan de Langestraat in Winschoten, is ook een verdachte in deze zaak. De rechtbank in Groningen besloot woensdag dat deze jongen dertig dagen langer vast blijft zitten. Ook hij zit in beperking.

Reeks incidenten

Op 12 september vond er rond 23.40 uur een explosie plaats bij een winkelpand in de Herestraat, een schoonheidssalon. Niemand raakte gewond, maar omwonenden moesten uit voorzorg hun woning verlaten.
Deze explosie maakt deel uit van een reeks geweldincidenten die sinds juli hebben plaatsgevonden in Groningen, Winschoten en Oude Pekela. Een Team Grootschalige Opsporing onderzoekt of er een verband is tussen deze incidenten.
Dat team houdt rekening met meerdere scenario’s. Zo is het mogelijk dat de incidenten onderdeel zijn van één of meerdere onderlinge conflicten in het criminele circuit.

Eerdere aanhoudingen

Eerder al hield de politie twee mannen van 58 en 21 jaar uit Winschoten aan op verdenking van betrokkenheid bij een steekincident aan de Venne en een schietincident aan de Transportbaan en Papierbaan in hun woonplaats. Voor dat schietincident werd ook een 31-jarige man uit Hoogezand aangehouden.
In het onderzoek naar de explosie op 16 september in de Langestraat in Winschoten zijn in totaal vijf aanhoudingen verricht. Het gaat om vier mannen van 20, 19, 19 en 17 jaar en een vrouw van 19 jaar. Zij komen allemaal uit Tilburg.

Onderzoek gaat verder

Het onderzoek naar de geweldsincidenten gaat verder. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen volgen.
De explosie bij de schoonheidssalon in de Herestraat in beeld:
Een lijn van vuur en dan... een grote explosie in de Herestraat in Stad