Forum Groningen krijgt vier ton van gemeente voor gestegen energiekosten

Het Forum Groningen
Het Forum Groningen © Deon Prins/Beeldbank Groningen
Het Forum in Groningen krijgt van de gemeente vier ton als compensatie voor de energiekosten. Die stegen dit jaar naar 1,2 miljoen euro.
2023 is voor het Forum financieel gezien een beroerd jaar. Vooral de energiekosten stegen flink, naast de stijgende inflatie en gestegen personeelskosten. Directeur Dirk Nijdam hield dan ook rekening met een verlies van meer dan een miljoen euro.
Het Rijk heeft voor de gemeentes geld vrijgespeeld, dat gemeentes zelf over instellingen mogen verdelen als compensatie voor de energielasten. Daarvan krijgt het Forum vier ton.

Acht ton bijleggen

'Daarbij moeten we voor 800.000 euro ons eigen vermogen aanspreken, maar dat kan. Ik had ook niet verwacht dat het hele probleem zou worden afgewenteld. Dit is een mooie tussenoplossing', aldus een enigszins tevreden Nijdam.
Lees verder onder de afbeelding:
Directeur Dirk Nijdam in de centrale hal van het Groninger Forum
Directeur Dirk Nijdam in de centrale hal van het Groninger Forum © Steven Radersma/RTV Noord
'Het is een hap uit ons eigen vermogen, maar dat is ook wel terecht. Het is een probleem dat in de hele sector speelt. Alleen je wilt niet te ver terugzakken, want dan wordt het te onzeker in de toekomst en moeten we weer om geld vragen', vertelt de directeur.

Volgend jaar rooskleuriger

Voor volgend jaar zien de zaken er rooskleuriger uit. De energielasten van het Forum lagen rond de 400.000 euro, dat is volgend jaar 600.000. Dus geen 1,2 miljoen. 'Ik ben niet somber. Dit was even een heel raar incident. Dat moet worden gerepareerd en dan zijn we weer positief over de toekomst.'