Open dag Refaja ziekenhuis Stadskanaal: 'We zijn trots dat we er nog zijn'

Op deze pop worden reanimaties geoefend
Op deze pop worden reanimaties geoefend © RTV Noord
De open dag van het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal is voor Expeditie Grunnen een mooie kans om eens een kijkje te nemen binnen de muren.
Presentator Derk Bosscher is er nog nooit geweest en treft in de gang twee medewerkers. 'Wij doen de voorbereiding voor de operatiekamer. Normaal zijn we in het weekend dicht, maar doordeweeks wordt er volop geopereerd bij ons. We zijn er trots op dat we nog bestaan', vertellen ze.

Verschillende kamers

Het ziekenhuis wordt in het weekend niet gebruikt, en daarom zijn de operatie- en onderzoekkamers ook toegankelijk. Annette de Jong is in een van die kamers aan het oefenen met opereren. Daarbij moet ze op een scherm kijken wat ze in de pop aan het doen is. 'Dat is nog best lastig, hoor.'
Lees verder onder de afbeelding
Een röntgenfoto met RTV Noord-microfoon
Een röntgenfoto met RTV Noord-microfoon © RTV Noord

Waardering van patiënten

'Ik hoor niks, ik zie de borstkas niet omhoog komen. Dan is het tijd dat we echt wat gaan doen', vertelt Barbara Boer. Ze staat bij een pop die gereanimeerd kan worden. Voor veel mensen is dat eng, maar als het lukt geeft het Boer een bijzonder gevoel.
'Dan heb ik een gevoel dat ik mijn werk goed gedaan heb, maar het mooiste is dat je je patiënt de deur uit ziet lopen en die zegt: dankjewel.'
Dit en meer in Expeditie Grunnen. Bekijk hier de aflevering van zaterdag:
Expeditie Grunnen op de open dag van het Knoalster ziekenhuis