Proef met supersnelrecht gaat van start met fietsendief in Stad

De proef met het supersnelrecht in de rechtbank Noord-Nederland is maandagmiddag van start gegaan. Een 58-jarige man die vrijdagnacht in Groningen een fiets heeft gestolen, hoorde de rechter maandagmiddag zeggen dat hij een celstraf van drie weken krijgt, waarvan twee weken voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had gevraagd om een onvoorwaardelijke celstraf van drie weken.
De Stadjer moest vrijdagnacht naar eigen zeggen vanwege persoonlijke omstandigheden snel naar huis. Hij had in het centrum van de stad afgesproken met een vriend. Omdat beiden alcohol hadden gehad was het geen optie om met de auto huiswaarts te gaan. De 58-jarige wilde zo snel als het kon naar huis en dus besloot hij een fiets te stelen in de Oude Ebbingestraat. Die fiets bleek een door de politie geplaatste lokfiets te zijn. Kort na de diefstal werd de man dan ook opgepakt. De dief bekende tijdens de zitting dat hij de fiets heeft gestolen.
Normaal als iemand aangehouden wordt, zit diegene eerst een dag op het politiebureau. Daarna beslist de rechter-commissaris of iemand langer vast mag blijven zitten en of een zaak complex is of niet. Met de komst van de supersnelrechter is het de bedoeling dat iemand in dat tijdsbestek al een veroordeling of vrijspraak op zak heeft.
Proef in Stad en Westerwolde
Met de invoering van het supersnelrecht slaan politie, Openbaar Ministerie en de rechtbank de handen ineen. Het kan alleen tot een zaak leiden als de verdachte is gearresteerd door de politie in Stad of de gemeente Westerwolde. Die gemeente is erbij betrokken in verband met de situatie rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het wordt alleen toegepast op zaken die een grote maatschappelijke impact hebben.
Dat was dus blijkbaar het geval met de zaak rondom de fietsendief. De advocaat van de veroordeelde laat weten dat hij wel snapt dat het supersnelrecht in dit geval werd ingezet. De dader is namelijk een veelpleger. Hij is meerdere keren veroordeeld en heeft al eerder in de gevangenis gezeten. De advocaat, meneer Vogels uit Amsterdam, was vooral verbaasd over het feit dat zijn cliënt de eerste is die veroordeeld is in het kader van de proef. Voor Vogels is het supersnelrecht niet nieuw, in Amsterdam heeft hij met grote regelmaat met dat soort zaken te maken.
'Lik op stuk'
‘Ik heb er morgen weer één in Amsterdam en er staat woensdag ook eentje gepland', laat hij na afloop van de zitting weten. Hij ziet de voordelen van het supersnelrecht omdat het een afschrikkende werking heeft. ‘Ik snap heel goed dat je dit voor bepaalde zaken doet, waarin lik op stuk wordt gevraagd. Je laat de mensen gelijk zien wat de gevolgen zijn.’
De verdachten die vóórkomen, zijn door de politie gevangengenomen en komen dus vanuit de gevangenis naar de rechtszaak. Vogels is wel van mening dat het snelrecht een minder positieve uitwerking heeft voor de uitgangspositie van de verdachte. ‘Iemand die al vast zit geef je sneller een gevangenisstraf dan iemand die als vrij man de rechtszaak binnenkomt. Als je al vastzit dan houden ze je toch eerder, langer vast.’
De rechtbank en het Openbaar Ministerie konden na afloop van de eerste zaak niet reageren. De proef met het snelrecht duurt tot 1 mei 2024.