Groninger Bodem Beweging roept in verkiezingskrant op: 'Adopteer een Kamerlid'

De voorkant van de verkiezinsgskrant van de GBB
De voorkant van de verkiezinsgskrant van de GBB © Groninger Bodem Beweging
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen heeft de Groninger Bodem Beweging (GBB) een speciale krant gemaakt. De uitgave staat vrijwel helemaal in het teken van de verkiezingen op 22 november. De actiegroep schrijft hoe politieke partijen over de Groningse gaswinning denken en hoe het volgens de partijen verder moet met onze provincie.
Bijna alle partijen die meedoen aan de verkiezingen komen aan bod, van SP tot Forum voor Democratie. Ook staat er een opvallende oproep in de krant.

'Stemmen is juist nu belangrijk'

De GBB begon acht jaar geleden met het maken van een eigen krant. Deze komt drie keer per jaar uit en wordt huis-aan-huis verspreid. 'De informatie over de schadeafhandeling was op dat moment slecht. We dachten: we gaan het zelf doen. Bij de eerste krant hadden we een oplage van 35.000, nu zijn dat 125.000 exemplaren', zegt Willem Gispen, één van de redacteuren van de GBB-krant.
Met de verkiezingen in aantocht heeft de actiegroep gekeken wat partijen in hun programma schrijven over de gaswinning in Groningen. Ook laten ze Groningse kandidaten aan het woord, zoals Sandra Beckerman (tweede op de lijst bij de SP) en Annemarie Heite (22ste op de lijst van NSC).
Kamerleden tijdens een commissiedebat over de Groningse gaswinning, links Sandra Beckerman (SP) (archief)
Kamerleden tijdens een commissiedebat over de Groningse gaswinning, links Sandra Beckerman (SP) (archief) © Bart Maat/ANP
Waarom een verkiezingskrant? 'We krijgen regelmatig de vraag of het nog wel zin heeft om te stemmen. Op Den Haag hoef je niet te rekenen, wordt vaak gezegd. Maar wij vinden het juist nu heel belangrijk dat mensen gaan stemmen, want na de parlementaire enquête is er nogal wat aan het veranderen. Dus het is ontzettend belangrijk dat Groningen op de agenda blijft staan', zegt Gispen.
We zien bovenal dat de betrokkenheid van de Groningse kandidaten heel groot is
Willem Gispen - GBB

Geen groot thema

De makers van de krant zien dat de Groningse gaswinning geen groot thema is bij deze Tweede Kamerverkiezingen. Sommige partijen hebben slechts enkele zinnen eraan gewijd in hun (vaak) tientallen pagina's tellende programma. Wat ook duidelijk wordt, is dat de meeste partijen vinden dat de gaskraan in Groningen dicht moet blijven en dat gedupeerden snel en ruimhartig moeten worden geholpen.
‘In de programma’s staat soms maar weinig over Groningen, maar als je de kandidaten spreekt, komen ze soms met best goede plannen’, zegt Gispen. ‘We zien bovenal dat de betrokkenheid van de Groningse kandidaten heel groot is.’
Groningers op de publieke tribune tijdens het Kamerdebat over het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie in juni dit jaar (archief)
Groningers op de publieke tribune tijdens het Kamerdebat over het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie in juni dit jaar (archief) © Dirk Hol/Hollandse Hoogte/ANP

Kamerlid 'adopteren'

De Groninger Bodem Beweging doet in de krant een bijzondere oproep: 'Adopteer een Kamerlid'. Het is volgens de actiegroep straks belangrijk om de nieuwe Kamerleden 'bij de les te houden'. Dat kan volgens de GBB door zelf contact met ze te leggen en hen geregeld te spreken. 'Zo kun je direct duidelijk maken wat voor Groningen belangrijk is en waar jij mee geholpen wordt', staat in de krant.
Gispen: 'Dit kan iedereen doen. Blijf de komende jaren met dat Kamerlid in contact en laat weten wat er speelt.' Lezers die dat willen, kunnen zich via de Groninger Bodem Beweging hiervoor opgeven.
De verkiezingskrant wordt vanaf woensdag verspreid door de provincie. Hij gaat mee met de huis-aan-huisbladen. De krant is ook online te lezen via deze link.