FC Groningen verliest derby van het Noorden

GRONINGEN - FC Groningen heeft zaterdagavond de derby van het Noorden tegen sc Heerenveen op eigen veld met 3-1 verloren. FC Groningen toonde veel inzet, maar de Friezen gingen beter om met de kansen. Dusan Tadic maakte het enige doelpunt voor zijn ploeg.
Eerste helft

Beide ploegen begonnen afwachtend aan het duel en dat leverde in de beginfase geen kansen op. De Friezen werden halverwege de eerste helft sterker en dat resulteerde in het openingsdoelpunt van Bas Dost na 24 minuten spelen (0-1). Na het openingsdoelpunt bleef sc Heerenveen de sterkste en was Luciano Narsingh tot twee keer toe dichtbij een doelpunt. Hij schoot beide doelrijpe kansen over.
FC Groningen werd tien minuten voor rust voor het eerst gevaarlijk via David Texeira. De Uruguayaan schoot tegen de vuisten van sc Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche. In de nastoot schoot hij naast. Een minuut later, in de 36ste minuut, was het wel raak. Uit een prima voorzet van Tom Hiariej aan de rechterkant kopte Dusan Tadic de gelijkmaker binnen (1-1). Toch ging sc Heerenveen met een 2-1 voorsprong de rust in, want het was opnieuw Dost die scoorde nadat hij Luis Pedro in de lucht aftroefde.

Tweede helft

FC Groningen kwam fel uit de kleedkamer en ging vooral het eerste kwartier na rust op jacht naar de gelijkmaker. Petter Andersson was dichtbij, maar zijn schot vanaf twintig meter ging via een Heerenveen-verdediger net naast. Daarna zakte het tempo en konden de Friezen redelijk eenvoudig stand houden.
Met het inbrengen van Hyun-Jun Suk en Thomas Enevoldsen in de slotfase probeerde trainer Pieter Huistra meer druk te zetten op de Heerenveen-verdediging. Texeira was dichtbij de gelijkmaker, maar zijn schot werd vlak voor de doellijn gekeerd door Viktor Elm. Diezelfde Elm was even daarna beslissend voor zijn ploeg door de 1-3 binnen te schieten uit een counter.
FC Groningen blijft voorlopig negende in de Eredivisie met 35 punten uit 28 wedstrijden. Volgende week donderdag gaat FC Groningen op bezoek bij ADO Den Haag.

Opstellingen

FC Groningen: Luciano; Hiariej, Pedro, Kappelhof, Burnet; Keurntjes (73' Enevoldsen), Andersson; Jones (71' Suk), Bacuna, Tadic; Texeira.
sc Heerenveen: Vandenbussche; Schmidt, Gouweleeuw, Zomer, Breuer; Kums, Djuricic (88' Roorda), Elm; Narsingh (84' Van La Parra), Dost, Assaidi.

Statistieken

Scheidsrechter: Wegereef.
Toeschouwers: 21.000.
Doelpunten: 24' Dost 0-1, 36' Tadic 1-1, 41' Dost 1-2, 86' Elm 1-3.
Gele kaarten: Bacuna (FC Groningen), Kums, Elm (sc Heerenveen).