Zo stemt onze provincie: PVV verslaat GL-PvdA met neuslengte, Ommeland verschilt van Stad

De voorlopige uitslag in de provincie Groningen
De voorlopige uitslag in de provincie Groningen © RTV Noord
Met 21,8 procent van de stemmen is de PVV de grootste geworden in de provincie. Dat blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslag op partijniveau. Dat komt met name doordat de partij er in alle gemeenten in de Ommelanden met de winst vandoor ging. GroenLinks-PvdA is provinciaal met 20,2 procent de tweede partij, doordat de combinatiepartij de Stad domineert.
De partij van Pieter Omtzigt, NSC, volgt op gepaste afstand, en is derde met 14,6 procent van de stemmen.

Rechterflank door elkaar gehusseld

Overal in de provincie snoept de PVV veel stemmers weg bij andere partijen. De NOS meldde woensdagavond dat vooral de VVD, FvD en JA21, en in mindere mate het CDA, D66 en de SP, kiezers verliezen aan de partij waarvan Geert Wilders de leider en het enige partijlid is. Ook heeft de partij veel mensen aan zich weten te binden die twee jaar terug niet hebben gestemd.
In onderstaande kaart zie je de grootste partij per gemeente. Dat gaat terug tot de verkiezingen van 1994. In verband met gemeentelijke herindelingen is uitgegaan van de indeling zoals die vandaag de dag is, om goed te kunnen vergelijken. Lees verder onder de kaart.

Strategische stemmers op links

Ondanks dat GroenLinks-PvdA provinciebreed van 15,6 naar 20,2 procent van het totaal aantal stemmen is gestegen, zijn het vooral de oostelijke gemeenten waar de partij van leider Frans Timmermans juist licht daalde, niet toevallig de gemeenten waar de PVV al jaren populair is. Alleen in Groningen, Het Hogeland en het Westerkwartier volgt GroenLinks-PvdA de landelijke trend van een groter aantal stemmers dan twee jaar terug.
GroenLinks-PvdA trok vooral strategische stemmers van andere links-progressieve partijen. Vooral D66, SP, Volt, Partij voor de Dieren en ook de VVD verliezen aan GroenLinks/PvdA volgens de NOS.
Tik hier als onderstaande uitslagen grafiek niet optimaal werkt, of om het full screen te bekijken. Lees verder onder de grafiek.

Uitslag later definitief

De uitslag is overigens nog niet definitief. Zo kunnen er nog hertellingen plaatsvinden. Op een later moment deze week wordt de uitslag officieel vastgesteld tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau van een gemeente.
Als inwoners tijdens deze zitting bezwaren hebben, dan worden die bezwaren ter plekke behandeld. Wanneer het centraal stembureau dan vermoedt dat er een fout is gemaakt die van invloed is op de zetelverdeling, kan het centraal stembureau om een gemeentelijke hertelling vragen.
De definitieve uitslag van de provincie gaat uiteindelijk naar de Kiesraad, die in een openbare zitting op 1 december de totale uitslag vaststelt. Tot slot besluit een commissie van de Tweede Kamer of de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. Dat doen ze op 5 december. Een dag later zal de nieuwe Tweede Kamer worden geïnstalleerd.

Uitslag per gemeente: