Winkeliers Delfzijl melden ook kleine diefstallen om zicht te krijgen op probleem

Het centrum van Delfzijl
Het centrum van Delfzijl © Martin Drent/RTV Noord
Winkeliers in het centrum van Delfzijl zijn de afgelopen tijd steeds vaker de dupe van winkeldiefstallen. De gemeente Eemsdelta zegt erbovenop te zitten.
Twee weken geleden trok handelsvereniging Het DOK in Delfzijl aan de bel bij de gemeente. Volgens de vereniging maken sommige ondernemers zich grote zorgen.

Angst bij medewerkers

'Het liep op een gegeven moment de spuigaten uit', vertelt voorzitter Fester Oosterhuis van de handelsvereniging. Zo hadden winkeliers last van (ex-)drank- en drugsverslaafden, die het onder meer hadden gemunt op drogisterijen. 'Het ging om diefstal en bedreiging. Dat leidde tot angst, want soms staan jonge medewerkers alleen in een winkel', zegt Oosterhuis.
Wat volgens de gemeente heeft geholpen is het verdwijnen van het opvanghuis voor verslaafden in Farmsum. Dat is onlangs failliet gegaan. 'Het waren telkens dezelfde mensen. Daar hebben we nu geen last meer van. Daardoor is het aantal diefstallen inmiddels minder geworden', zegt Oosterhuis.

Oproep: elke diefstal melden

Toch zijn er nog geregeld diefstallen in het centrum van Delfzijl. Hoeveel precies is onduidelijk. Er gaat een getal rond van acht diefstallen per maand, maar dat aantal ligt zeer waarschijnlijk hoger. Lang niet elke winkelier doet namelijk aangifte of melding van diefstal.
Burgemeester Ben Visser van Eemsdelta
Burgemeester Ben Visser van Eemsdelta © Gemeente Eemsdelta
Burgemeester Ben Visser: 'Als iemand bijvoorbeeld een fles shampoo steelt, is het voor een ondernemer best een gedoe om aangifte te doen. Dat kost veel tijd.' Tijdens een gesprek onlangs met winkeliers, de politie en de gemeente is afgesproken om elke diefstal te melden, om meer zicht te krijgen op de cijfers.

Overlast asielzoekers verminderen

De gemeente en de handelsvereniging zien daarnaast dat een deel van de winkeldiefstallen wordt gepleegd door asielzoekers. Er waren al afspraken gemaakt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de overlast te verminderen. Zo liepen er zogeheten straatcoaches rond, om toezicht te houden en winkeliers te begeleiden.
'De coaches zijn er begin dit jaar gekomen. Dat zou aflopen, maar we zijn met het Rijk in gesprek om dat project te verlengen', zegt Visser. Ook heeft de gemeente met het COA afgesproken om met winkeliers in contact te treden om het probleem te bespreken.
Het azc in Delfzijl
Het azc in Delfzijl © Steven Radersma/RTV Noord

Wel draagvlak voor azc's

In en om de havenstad staan twee asielzoekerscentra: één vaste opvanglocatie in Delfzijl (672 plekken) en een tijdelijke locatie in Farmsum (150 plekken). Op de vraag wat de winkeldiefstallen doen met het draagvlak voor de opvangcentra, zegt burgemeester Visser: 'Over het algemeen ervaar ik in onze gemeente veel draagvlak voor de humanitaire opgave die we hier al jarenlang vervullen. In iedere groep zitten mensen die grensoverschrijdend gedrag vertonen en die moeten we aanpakken. Dat doen we ook.'
De handelsvereniging zegt vertrouwen te hebben in de maatregelen die samen met de politie en het COA zijn genomen. De vereniging heeft afgesproken om maandelijks met de gemeente om tafel te zitten om de ontwikkelingen te bespreken.