Burgeraanhouding in Ter Apel loopt opnieuw uit de hand, man raakt gewond

Een politieagent
Een politieagent © FPS/Jos Schuurman
Bij een burgeraanhouding in Ter Apel is afgelopen vrijdag een 18-jarige man uit Ter Apel gewond geraakt.
De politie kreeg rond 21.15 uur een melding van de burgeraanhouding in de Hoofdstraat, waarbij mogelijk geweld is gebruikt. Agenten troffen de 18-jarige man gewond op straat aan. Het slachtoffer is meegenomen naar het bureau, maar bleek zo gewond dat hij naar het ziekenhuis moest.
De politie wil niet bevestigen dat het slachtoffer een asielzoeker is. Ze is op zoek naar getuigen en camerabeelden.

Klopjacht

Eind vorige maand raakte een asielzoeker gewond bij een achtervolging door een groep in Nieuw-Weerdinge, net over de grens bij Ter Apel. Zij verdachten het slachtoffer ervan geld te hebben gestolen uit een bestelbus. De groep confronteerde de man hiermee en daarbij werd hij geschopt door een 50-jarige inwoner van de gemeente Emmen. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis.
Begin oktober waren burgerwachten van Ter Apel en Nieuw-Weerdingen betrokken bij een klopjacht op een asielzoeker. Die werd verdacht van het stelen van een portemonnee uit een auto. De asielzoeker vluchtte een maïsveld in en wist te ontkomen, hoewel veertig man het maïsveld omsingelden en een drone met warmtecamera werd gebruikt.

Oproep om Burgerwacht te ontbinden

Net voor de bekendmaking van het incident woensdag, deed het Platform Stop Racisme een oproep aan burgemeester Jaap Velema van Westerwolde om de Burgerwacht in Ter Apel/Nieuw-Weerdinge te ontbinden.
'De afgelopen maanden volgden de 'incidenten' zich in een snel tempo op. Dit gaat van kwaad tot erger. Eigenrichting is volstrekt onacceptabel en houdt de werkelijke verantwoordelijken voor de crisis buiten schot', schrijft het platform.
'Een burgerwacht heeft te veel vrij spel en kan ongecontroleerd te harde straffen uitdelen. De ervaring leert ook dat deze vorm van eigenrichting vaak uit de hand loopt.'