Provincie steekt tot ton in ontbijt voor kinderen

Een armoede-ontbijt
Een armoede-ontbijt © RTV Noord
De provincie Groningen steekt komend jaar tot 100.000 euro in projecten die kinderen moeten helpen die met honger naar school gaan. Een motie daartoe van onder meer de BoerBurgerBeweging (BBB) werd woensdag aangenomen.
Provinciale Staten in Groningen debatteerden woensdag over de begroting van het komende jaar. De gemeente Midden-Groningen deelt samen met het Rode Kruis zogenoemde 'ontbijttassen' uit voor kinderen die zonder ontbijt naar school moeten, leggen de partijen in de motie uit. Maar ook buiten die gemeente zouden kinderen volgens de indieners gebruik willen maken van zo'n regeling.

Betekenisvolle rol

Hoewel de provincie officieel geen taken heeft op dit gebied, kan ze wel 'een betekenisvolle bovengemeentelijke rol' vervullen, aldus de motie.
Het geld moet worden besteed aan 'kennis, kunde, coördinatie en middelen' ter ondersteuning van Groningse gemeenteprojecten die tegengaan dat kinderen zonder eten naar school moeten.

Extra capaciteit

De Groningse begroting werd woensdag met een enkele aanpassing aangenomen. In plaats van te bezuinigen op jongerenparticipatie, wordt het budget door de wijziging juist verhoogd. Ook werd een aantal moties aangenomen. Zo vroeg een meerderheid van de fracties het college om te onderzoeken hoeveel 'extra capaciteit' er nodig is voor 'milieuzaken'.
Gronings Pijl over schoolontbijt