Wat willen Pekelders met de bruggen? ‘Het loopbruggetje naar de winkels moet blijven!'

Een brug in Oude Pekela
Een brug in Oude Pekela © Sander Slager/RTV Noord
Hoeveel bruggen liggen in de toekomst nog over het Pekelderdiep? Als het aan het overgrote deel van de inwoners van Pekela ligt, blijft dat aantal 34. Maar dat is volgens de gemeente onbetaalbaar en dus onmogelijk.
Woensdagavond ging de gemeente met Pekelders in gesprek om te kijken wat wél mogelijk is. ‘Het loopbruggetje naar de winkels moet blijven!’

Bruggenprobleem

Over het dertien kilometer lange Pekelderdiep liggen 34 bruggen. Die liggen er al zo’n veertig jaar, maar ze zijn nooit goed onderhouden. Enkele jaren geleden ging de ene na de andere brug kapot, waarna de gemeente een onderzoek instelde.
Dat leverde een pijnlijke conclusie op: de bruggen verkeren in erg slechte staat. Alle bruggen repareren kan niet; daar heeft Pekela geen geld voor.

Afscheid van 21 bruggen?

Daarom bedacht het college van burgemeester en wethouders het plan om in de loop der jaren van 21 van de 34 bruggen afscheid te nemen. Dat leidde tot woede bij de inwoners. Een deel van hen richtte actiegroep Bruggen Belang Pekela op, dat grote acties organiseerde en op 22 juni vorig jaar met honderden Pekelders verhaal kwam halen bij het gemeentehuis in Oude Pekela.
Zo'n honderd demonstranten voor het gemeentehuis in Oude Pekela (archief)
Zo'n honderd demonstranten voor het gemeentehuis in Oude Pekela (archief) © Marco Grimmon/RTV Noord
De rust is intussen enigszins weergekeerd, terwijl aan de inhoud niet veel veranderd is. Ja, de inwoners zijn veel meer betrokken bij het hele proces. Maar de pot met geld waarmee het college dertien bruggen wilde behouden is niet groter geworden. Dus rijst de vraag: waarover kunnen inwoners überhaupt meepraten?

Bijeenkomst met zestien inwoners

Met dat in het achterhoofd, zitten zestien inwoners woensdagavond in multifunctioneel centrum De Binding in Oude Pekela. Zo verhit als het debat om de bruggen in het verleden verliep, zo rustig is het vanavond. Er staan witte tafels met zwarte stoelen en er is koffie en thee.
Zunder bruggen gain Pekel. Het is belangrijk dat mensen in het dorp gehoord worden
Reinder Potze
Een van de aanwezigen is Reinder Potze. Hij heeft vroeger in de strokartonfabriek gewerkt en weet hoe belangrijk het Pekelderdiep voor de drie dorpen is.
‘Zunder bruggen gain Pekel’, zegt Potze. Hij is blij met de participatieavond: ‘Het is belangrijk dat mensen in het dorp gehoord worden. En als je denkt: ‘Het zal mijn tijd wel duren’, dan zal er niet veel vooruitgang zijn. Dat is de reden dat ik hier ben.’

Vervelend

Toch vindt hij het vervelend dat er überhaupt over gesproken moet worden: ‘Als het aantal bruggen teruggaat naar bijvoorbeeld twintig, vind ik dat prima. Zolang ze maar op de goede plekken liggen. Maar er is jarenlang gedacht dat het wel goed komt. En dat het geld voor onderhoud van de bruggen wel binnenkomt, maar dat is niet gebeurd. Dan is het jammer dat het nu ten koste gaat van het aantal bruggen.’
Op de bruggen in Pekela hangen protestdoeken (archief)
Op de bruggen in Pekela hangen protestdoeken (archief) © Marco Grimmon/RTV Noord
Misschien dat dertien bruggen behouden al niet eens meer kan
Maurits Langeler - Actiegroep Bruggen Belang Pekela
De grote vraag is: welke bruggen blijven en welke verdwijnen? Voor dat duidelijk is, moeten we nog een paar maanden geduld hebben. Duidelijk is wel dat een ieder zijn of haar eigen voorkeur heeft. Een aanwezige vrouw, met een behoorlijk Amsterdams accent: ‘Wij maken elke dag gebruik van de loopbrug naar de winkels, die moet wel blijven! Wij kunnen nu nog goed uit de voeten, maar wij worden ook ouder.’

Mening Bruggen Belang Pekela

Actiegroep Bruggen Belang Pekela zet haar vraagtekens bij het hele traject dat is ingeslagen. Voorman Maurits Langeler.
‘Ik weet niet wat wij hier mee moeten', zegt hij. 'Het is goed dat de inwoners van Pekela mogen meepraten, maar de kans dat het uiteindelijk leidt tot niks is erg groot. Er was geld voor dertien bruggen en de prijzen zijn intussen gestegen, dus misschien dat dertien bruggen überhaupt al niet meer kan. Laat staan dat er méér blijven.’

Tien bijeenkomsten op de rol

Pekela heeft tien bijeenkomsten op de rol staan om met inwoners in gesprek te gaan. De kans is groot dat dat aantal naar beneden bijgesteld wordt, omdat er te weinig aanmeldingen zijn voor de middagsessies. Uiteindelijk moeten de sessies met de inwoners leiden tot een document, waarin komt te staan hoe het Pekelderdiep er in de toekomst uitziet.
De visie moet aan het begin van de zomer vastgesteld zijn.