Personeel houthandels in Stad, Leek en Ten Post legt werk neer: 'Nodig om wat gedaan te krijgen'

Een magazijn van een houthandel
Een magazijn van een houthandel © ANP/bewerking RTV Noord
Medewerkers van houthandel Jongeneel in Stad, Houthandel Reinders in Ten Post en Withagen Houtprodukten in Leek hebben donderdag het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen.
Sinds circa zesduizend medewerkers in de houthandel afgelopen voorjaar zonder cao kwamen te zitten nadat onderhandelingen over een nieuwe cao spaak liepen, staan werkgevers en de vakbonden FNV en CNV tegenover elkaar. 'Werkgevers bieden zes procent, terwijl wij tien procent vragen', legt FNV-actiecoördinator Dennis Vereggen uit.
Die impasse leidde tot werkonderbrekingen en stakingen onder personeel in de houthandel, dat deze maand al meermaals staakte om onvrede kenbaar te maken. 'De onderhandelingen zitten muurvast', gaat Vereggen verder. 'Woensdag hebben we elkaar opnieuw proberen te vinden, maar dat is niet gelukt. Op dit moment is er een verschil van drie procent tussen wat de werkgevers bieden en wat wij vragen, en die kloof is te groot.'

Nieuwe stakingen

Door de stakingen, die donderdag en vrijdag bij verschillende houthandels plaatsvinden, ligt onder meer het magazijnwerk stil en laden en lossen vrachtwagens geen goederen meer. Vereggen denkt niet dat het daar bij blijft.
'Bij eerdere stakingen probeerden werkgevers van grotere houthandels medewerkers te verplaatsen naar andere vestigingen om alles draaiende te houden, maar door de langere stakingen lukt dat niet meer. We willen dit liever niet, maar het is nodig om wat gedaan te krijgen. Op dit moment verwacht ik dat er ook volgende week weer gestaakt zal worden', besluit hij.

'Stakingen hebben ons nog niet bereikt'

Jongeneel in Stad en Withagen Houtprodukten in Leek maken beide deel uit van de holding Timber and Building Supplies Holland (TABS) en hebben geen behoefte om een toelichting op de stakingen te geven. Bij Houthandel Reinders uit Ten Post was niemand van de directie bereikbaar voor een reactie.
Bij vestigingen van houtgroothandel Pontmeyer staakt het personeel ook, maar dat geldt niet voor de vestigingen in Groningen en Winschoten. 'De collectieve stakingen hebben ons nog niet bereikt', zegt Steffan van Iren van de Pontmeyer-vestiging in Groningen, die desgevraagd laat weten de ontwikkelingen hierover nauwlettend in de gaten te houden.