Hoofdverdachte bendegeweld in Winschoten: 'Ik wilde mijn familie beschermen'

Politie na de schietpartij in Winschoten op 6 juli
Politie na de schietpartij in Winschoten op 6 juli © 112 Groningen
Hij deed het alleen maar om zijn gezin te beschermen. Niet meer en niet minder. Dat was het verweer van een van de hoofrolspelers van het bendegeweld in Oost-Groningen en Stad donderdagmorgen voor de rechtbank in Groningen.
De rechtbank bleek daar niet erg gevoelig voor. Het verzoek van zijn advocaat om hem direct vrij te laten in afwachting van zijn definitieve berechting, werd afgewezen. Zijn 22-jarige zoon komt wel op vrije voeten. Diens rol in een steek- en schietpartij op 6 juli in Winschoten is veel kleiner dan die van zijn vader.

Doodslag

De 58-jarige Hussein A. stond donderdag samen met zijn zoon voor het eerst voor de rechtbank tijdens een pro-formazitting. Dat betekent dat de zaak niet inhoudelijk is behandeld.
De Winschoter wordt doodslag ten laste gelegd voor zijn rol bij een steekpartij midden op de dag op het terras van een ijssalon, op 6 juli dit jaar. Hetzelfde geldt voor de confrontatie uren later bij een autobedrijf op het industrieterrein van Winschoten. Daar worden twee mannen bij het wegrenen na een heftige woordenwisseling in hun been geschoten door Hussein.

Rivaliserende drugsbendes

Eén van hen is Omar K. (33), een opponent van Hussein en zijn familie. Duidelijk is dat beide geweldsincidenten hun oorsprong vinden in een al langer lopend conflict tussen twee rivaliserende groepen in de drugswereld. Daarbij staat Omar K. aan de ene kant en Hussein A. met zijn zonen aan de andere kant.
Na die geweldsexplosie op 6 juli barst het bendegeweld in Winschoten, Oude Pekela en de stad Groningen in volle heftigheid los. Met explosies en schoten op huizen en winkelpanden. Bij de explosie in de stad Groningen gaat het om de beautyshop waar de vriendin van Omar K. werkt. En in Winschoten is de kapperszaak van een vriend van K. het doelwit.
Na afloop van de zitting laat advocaat Jan-Hein Kuijpers van Hussein A. weten dat zijn cliënt 'absoluut niets' te maken heeft met al die explosies. Volgens hem hebben de tegenstanders van A. die explosies geregeld om Hussein en zijn gezin in een kwaad daglicht te zetten.

Meerdere keren de trekker overgehaald

Terug naar 6 juli. Daar ontstaat ruzie op het terras van een ijssalon in hartje Winschoten. De jongste zoon van A. krijgt het aan de stok met een groep van '5 tot 6' mannen. Vader Hussein wordt gebeld. Hij springt in de auto om zijn 'gezin te beschermen.' Onderweg stapte zoon Habib in.
Wat volgt is een gevecht, waarbij alles wat los en vast zit door de lucht vliegt. Uiteindelijk wordt een inwoner van Beerta in de buik gestoken.
Ik wilde mijn familie beschermen. Zij vielen ons aan. Ik moest me wel verdedigen
Hussein A. in de rechtbank
'A. wilde opkomen voor zijn zoon. Hij had een schroevendraaier bij zich en in een worsteling heeft hij gestoken', betoogt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers.
Hussein zelf: 'Ik wilde mijn familie beschermen. Zij vielen ons aan. Ik moest me wel verdedigen.'
Volgens zijn advocaat heeft Hussein A. na het incident bij de ijssalon zelf de politie gebeld, omdat hij bang was voor een nieuwe confrontatie. 'Ik heb gezegd: ze willen mijn kinderen dood maken. Maar de politie kwam niet in actie.'
Uren later haalt Hussein zelf de trekker meerdere keren over bij het garagebedrijf van de familie aan de Papierbaan in Winschoten. Zijn raadsman: 'Hij was bang voor zijn familie. Hij voelde zich bedreigd en heeft daar zijn gezin beschermd. Je mag niet schieten. Dat is fout, maar dat is wel hoe de zaak in elkaar zit.'

Geen schoon strafblad

Hussein schetst voor de rechtbank een beeld dat het hem ook allemaal maar is overkomen. De van oorsprong Syriër staat bekend als een belangrijke spil in de drugscriminaliteit in Oost-Groningen. Daar denkt hij zelf heel anders over. 'Ik woon al 25 jaar in Nederland. Ik heb nooit problemen. Ik ben een goeie man.'
Een van de rechters kijkt daar anders tegenaan. Zij wijst hem er fijntjes op dat hij in 2014 tot vier jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor doodslag. En als Hussein A. wordt gevraagd waarom hij die avond een wapen bij zich had, reageert hij met: 'Ik was bang. Ik moest mijn kinderen beschermen.'
Zijn nu 22-jarige zoon Habib was alleen betrokken bij de vecht- en steekpartij bij de ijssalon. Hem wordt geen doodslag ten laste gelegd. Wel openlijke geweldpleging en daar staat een veel lagere straf op. Voor de rechter is dat reden om hem vrij te laten in afwachting van zijn rechtszaak.
Als een van de rechters aan het eind aan Hussein vraagt of hij nog wat wil zeggen, verzucht hij: 'Ik weet niet wat ik moet zeggen. Het is één groot drama voor mij.'
Dan volgt nog een laatste verzoek van de zoon: 'Mag ik mijn vader nog even knuffelen?' Dat mag van de rechtbank. Wat volgt is een innige omhelzing.
Op naar de definitieve rechtszitting, maar dat kan nog maanden duren.