Vrachtschip Fremantle Highway wordt gerepareerd in Rotterdam, 'tientallen potentiële kopers melden zich'

De Fremantle Highway in de Rotterdamse Botlek
De Fremantle Highway in de Rotterdamse Botlek © Jacco van Giessen/Rijmond
Het vrachtschip Fremantle Highway dat eind juli in brand vloog op volle zee ten noorden van Ameland, ligt bij Damen Verolme Rotterdam BV in de Botlek in Rotterdam. Er hebben zich al tientallen partijen gemeld die interesse hebben in een overname van de Fremantle. Het schip werd in september vanuit de Eemshaven versleept.
De brand op de Fremantle Highway brak uit in de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 juli. Er viel een dode en meerdere mensen raakten gewond. De Fremantle vervoerde op het moment van de brand ruim 3700 auto's, waaronder bijna vijfhonderd elektrische.
'Het is een bijzonder schip en een bijzonder traject', zegt Gijs Olsthoorn van KOOLE Contractors, die op dit moment voorlopig de eigenaar is. Het bedrijf uit het Noord-Hollandse Vijfhuizen specialiseert zich in het bergen van schepen en het verwijderen van lading. Dat schrijft omroep Rijnmond.
Een kraan is aan het werk in de Fremantle Highway
Een kraan is aan het werk in de Fremantle Highway © Jacco van Giessen/Rijnmond

Belangrijkste delen vrijwel intact

Het schip en het bergings- en ontmantelingstraject zijn zo bijzonder, omdat de belangrijkste delen van het schip, zoals de motoren en de pompsystemen, grotendeels intact zijn gebleven, ondanks de hevigheid van de brand. Het vuur woedde boven de waterlijn.
'De brand heeft vooral gewoed tussen dek nummer vijf en dek nummer twaalf. Maar dek één tot en met vier zijn de belangrijkste van het schip, die zijn vrijwel intact gebleven. Daar zitten de motoren, de machinery, de pompsystemen, dus die zijn ook het meest waardevol', legt Olsthoorn uit. Dit betekent dat de Fremantle Highway nog gerepareerd kan worden.
Omroep Rijnmond maakte er deze video over. Tekst gaat na de video verder
Tientallen geïnteresseerde kopers voor Fremantle Highway

Langdurig en moeilijk

Het bedrijf is nu bezig met het verwijderen van de uitgebrande auto's van het schip. 'Die worden door onze jongens naar beneden gehaald en in containers gezet voor verdere verwerking. Een andere ploeg is bezig de machinekamers schoon te maken en de machines te repareren en te onderhouden.' De auto's die nog konden rijden, zijn er in de Eemshaven al vanaf gehaald.
'Het is een vrij langdurige en moeilijke klus, we zijn er zeker een aantal maanden mee bezig. Er zijn veel voertuigen aan boord, dus het is veel repeterend werk en ook langdradig.' Van Olsthoorn verwacht dat het schip begin volgend jaar klaar is om volledig gerepareerd te worden.
Dit schip is een goed begin om mee verder te gaan en nog een aantal jaren te gebruiken
Gijs Olsthoorn - KOOLE Contractors

Veel belangstelling

De Fremantle Highway is een car carrier, een type schip waarvan er wereldwijd niet veel zijn. Gezien de goede staat van het onderschip zijn een boel kopers dan ook geïnteresseerd om het schip over te nemen, vertelt Olsthoorn. 'Tientallen potentiële kopers hebben zich al gemeld.'
Gijs Olsthoorn van KOOLE Contractors
Gijs Olsthoorn van KOOLE Contractors © Jacco van Giessen/Rijnmond
'Het duurt jaren om zo'n schip te bouwen, dus dit schip is een goed begin om mee verder te gaan, te repareren en nog een aantal jaren te gebruiken.'