Commentaar: Ter Apel plukt wrange vruchten van falend overheidsbeleid

Ter Apel staat onder hoogspanning. Inwoners staan op scherp na een reeks incidenten. Het gevolg: de neiging voor eigen rechter te spelen groeit met de dag.
Dat is een gevaarlijke ontwikkeling. Het is wachten op het moment dat het volledig uit de hand loopt. Als dat al niet is gebeurd met de recente achtervolgingen van betrapte dieven door leden van de burgerwacht.
De agressie die daarbij loskomt is verklaarbaar. De inwoners van Ter Apel worden in de steek gelaten door een falende Rijksoverheid, die er maar niet in slaagt de grote problemen rond de asielopvang ook maar enigszins te verlichten.
De rekening daarvan ligt al veel te lang bij de inwoners van dat kleine stipje op onze landkaart: Ter Apel (en omgeving). Ze zijn de overlast van met name de veiligelanders meer dan zat. Moe gebeukt door loze beloftes over maatregelen die maar niet worden genomen of geen zoden aan de dijk zetten.
Prikkelbaar
Ze voelen dagelijks de last van het falend asielbeleid in hun eigen, normaalgesproken veilige woonomgeving. Daar word je knap prikkelbaar van. Zeker als het eind van de tunnel maar niet in zicht komt.
Waar kennen we dat van? Inderdaad: de gasellende in een ander deel van onze provincie. Ook daar maakte de Rijksoverheid er een potje van. Met vergelijkbare boosheid en diepe frustratie van de inwoners van dat gebied tot gevolg.
Voor burgemeester Jaap Velema van Westerwolde is het spitsroeden lopen. Aan de ene kant dient hij in te staan voor de veiligheid en het woongenot van zijn inwoners. Daar staat tegenover dat van hem, als bewaker van de openbare orde, mag worden verwacht dat hij optreedt als er voor eigen rechter wordt gespeeld.
Burgerarrest
Voor de goede orde. Op basis van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering mag je als volwassen inwoner van ons land bij een strafbaar feit een verdachte aanhouden. Het zogenaamde burgerarrest. Om te voorkomen dat de verdachte vlucht mag hij of zij ook door de aanhouder 'tegen de grond worden gehouden'. Maar: als de verdachte zich overgeeft of weerloos is, mag geen geweld worden gebruikt.
Afgezien van de vraag of daar bij de recente incidenten sprake van is, hebben de inwoners van Ter Apel recht op steun van hun burgemeester in de strijd tegen de overlast. Maar met zijn andere pet op wordt gelijktijdig van Velema verwacht dat hij zijn op scherp staande burgers tot kalmte maant. En tot orde roept als het uit de hand loopt.
Op scherp
Dat zal niet meevallen. Je kunt wel vragen het hoofd koel te houden, maar de kookpot staat al te lang op springen. Wat dreigt is een mogelijk ernstige vorm van opstand als de mensen die in hun machteloosheid over de schreef gaan, worden aangepakt.
Reken maar dat politie, justitie en bestuur zich daar grote zorgen over maken. Ook zij staan ongetwijfeld op scherp, zonder dat ze de buitenwereld een kijkje in hun keuken geven.
Dit gaan zij niet oplossen. Dat moet 250 kilometer verderop in Den Haag gebeuren. En snel ook. Laat dat nou niet bepaald het handelsmerk zijn van de Rijksoverheid. Dat is bepaald geen geruststellende gedachte.