Opvangplekken voor overlast gevende asielzoekers Ter Apel naar honderd

Politie controleert een asielzoeker in Ter Apel
Politie controleert een asielzoeker in Ter Apel © ANP
De opvanglocatie voor kansarme asielzoekers in Ter Apel wordt eind deze maand uitgebreid naar vijftig plekken. Eind januari volgend jaar moeten dat er honderd zijn.
Dat schrijft de tijdelijke staatssecretaris Christophe van der Maat van Asiel en Migratie in een brief aan de Tweede Kamer. In deze zogeheten procesbeschikbaarheidslocatie (PBL) wordt de procedure van kansarme asielzoekers versneld. Hierdoor zwerven ze minder rond door Ter Apel en omgeving. En zorgen ze voor minder overlast, zo is de verwachting.
In Ter Apel is veel onrust rond overlast gevende veiligelanders. De laatste tijd neemt het aantal incidenten toe. Zo werden op diefstal betrapte asielzoekers achtervolgd door leden van de burgerwacht. De inwoners van Ter Apel zijn de overlast meer dan zat.

Irritatie

De PBL werd eind juli als proef geopend met 25 plekken. De daarna aankondigde uitbreiding laat nog op zich wachten. Dat leidt tot grote irritatie bij het gemeentebestuur van Westerwolde.
Van der Maat geeft toe dat het tempo van de uitbreiding te wensen overlaat. 'Het verder opschalen van de pilot gaat niet zonder slag of stoot en de beoogde snelheid is niet gerealiseerd,' schrijft de staatssecretaris, die de door ziekte gevelde Eric van der Burg tijdelijk vervangt.

Meer maatregelen

Hij heeft vrijdag ook een brief af laten leveren bij de gemeente Westerwolde. Daarin komt hij met meer maatregelen om de overlast te bestrijden. Eerder al deed Van der Burg hetzelfde. Dat was het gemeentebestuur niet naar de zin, die liet weten 'teleurgesteld' te zijn over de inhoud daarvan.
Wat er in de nieuwe brief staat houden de betrokken partijen nog onder zich. Volgens een woordvoerder van de gemeente Westerwolde volgt maandag een reactie.