Pasen start in Groningen met winters tintje

GRONINGEN - In alle vroegte paaseieren zoeken tijdens de eerste paasdag van dit jaar was qua temperatuur zeker geen pretje. Het vroor in de nacht en vroege ochtend in onze provincie op sommige plaatsen aan de grond tot - 7 graden.
Ook vielen er in de nacht een aantal hagel-en sneeuwbuitjes waardoor het Groninger land tijdens zonsopkomst bedekt was met een dun laagje wit. Een schril contrast met vorig jaar, toen het op eerste paasdag (24 april) gemiddeld 26 graden was. Tweede paasdag krijgt een herfstig karakter. De meteorologen voorspellen regen en een harde zuidwester, hetgeen waarschijnlijk resulteert in topdrukte bij de woonboulevards en indoor-evenementen.

Spreiding

Paaszondag valt op de eerste zondag die volgt op de eerste volle maan na het begin van de lente. Dat is op zijn vroegst op 22 maart en uiterlijk op 25 april. Door die grote spreiding van de paasdata in het voorjaar kan het paasweer zowel een winters als een zomers karakter hebben.
In 2008 viel er tijdens de Pasen (23 en 24 maart) lokaal zo'n 10 centimeter sneeuw. Ook was het toen flink koud; de vliegbasis Twente noteerde tijdens Pasen in 2008 een minimumtemperatuur van -7,0 graden, vlak boven de grond werd zelfs 11 graden vorst gemeten.

Vorst

Vorst komt met Pasen overigens niet vaak voor: sinds 1901 is eerste paasdag in De Bilt 15 keer met vorst begonnen. De warmste eerste paasdag noteerde het KNMI op 24 april 2011 toen in De Bilt 26,0 graden werd gemeten. Het koudst was het in 1964 toen de temperatuur met Pasen (29 maart) bij somber en nevelig weer overdag plaatselijk bij 3 graden bleef steken.

Veel neerslag

Guur en herfstachtig, zoals dat voor tweede paasdag wordt voorspeld komt ook vaak voor. In bijvoorbeeld 1994 sloot tweede paasdag (4 april) af met 20 tot 30 millimeter neerslag, sneeuw, onweer en windvlagen. Op Goede Vrijdag had het verkeer toen ook al hinder van de wind. Een felle storm met zeer zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur blies toen zelfs een aantal caravans van de weg.
Het voorjaar staat bekend om abrupte weersomslagen en ook het paasweer kan dus grillig verlopen. In 1979 bood eerste Paasdag (15 april) zonnig weer met 20 tot 23 graden en weinig wind. De tweede Paasdag was guur met regen en een krachtige wind en in de middag amper 6 graden.
(bron: KNMI)