Vuurwerk waarschijnlijk oorzaak van brand molen Burum

BURUM - De Friese politie, die onderzoek doet naar de brand die zaterdagavond de molen van Burum volledig in de as legde, meldt dat in de buurt van de molen restanten van gebruikte vuurpijlen zijn aangetroffen.
De politie sluit daarom brandstichting niet uit. Het onderzoek is in volle gang, maar er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Uitbraak
De brand in de historische molen Windlust ontstond rond 22:30 in het bovenste gedeelte van de molen. De brand greep snel om zich heen, een half uur na het uitbreken van de brand zakte de molen reeds ineen. Brandweerkorpsen uit Grijpskerk, Groningen en Zoutkamp hebben de brand weliswaar geblust maar de molen ging geheel verloren.

Inzet Groninger korpsen
Volgens een woordvoerder van de brandweer moest een beroep worden gedaan op korpsen uit Groningen omdat de brandweer van ondermeer Dokkum al was uitgerukt naar een brand in Gerkesklooster. Ook de dichtstbijzijnde hoogwerker stond op dat moment in Vinkhuizen in de stad Groningen. Kort na de brand werd veel geklaagd over deze zo op het eerste oog onlogische inzet van brandweerkorpsen.

Door de hitte van het vuur zijn diverse ramen van de naastgelegen kerk gebarsten. Ook een camper en een bestelauto die vlak bij de molen geparkeerd stonden, raakten beschadigd.

Herbouw
De eigenaar van de molen, de stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwskruisland, is vast van plan een nieuwe molen te bouwen. ,,De verzekeringswaarde is ruim 1 miljoen euro, maar dat is inclusief btw, dus we hoeven ons niet rijk te rekenen'', aldus bestuurslid Jacqueline Brauwers. ,,Het is voor het dorp eeuwig zonde en voor Friesland eeuwig zonde. Binnen en buiten het dorp zijn mensen erg geschokt.''
Deel dit artikel:

Recent nieuws